Studenten van Fontys Venlo gaan met behulp van drones de schade aan mais door wilde zwijnen en dassen taxeren.
De studenten hebben een softwareprogramma ontwikkeld dat op basis van dronebeelden automatisch taxatierapporten kan maken.
Schadeseizoen
De studenten gaan in het 'schadeseizoen' met een drone zo'n 160 hectare mais in kaart brengen. De schade is vooral groot in de periode eind augustus tot en met september. Met behulp van het softwareprogramma wordt de schade in kaart gebracht en getaxeerd.
Lastige taxatie
Een aantal van de percelen zal ook door taxateurs worden onderzocht. Zo moet duidelijk worden of de nieuwe methode betrouwbaar is. Op dit moment moet schade aan gewassen door wild nog door taxateurs geschat worden. Dat is vaak lastig omdat het om grote percelen gaat.
Waterschade
Als de proef slaagt, wordt gekeken of de drone ook kan worden gebruikt om bijvoorbeeld waterschade te taxeren. Voor agrariërs is het van belang dat de schade zo goed mogelijk wordt vastgesteld om in aanmerking te komen voor compensatie.
De studenten werken samen met onder andere de provincie Limburg, LLTB en het Centre of Expertise HighTech Systems & Materials.