Overslaan en naar de inhoud gaan

Drinkende en luierende ambtenaar uit Landgraaf ontslagen

Geplaatst opwoensdag 8 december 2021 - 12:02

Een Landgraafse ambtenaar is volgens de bestuursrechter terecht ontslagen bij de gemeente vanwege luieren en alcoholgebruik onder werktijd. De man stond soms urenlang langs de weg in zijn bedrijfsauto, waar hij twee halve-literblikken opdronk.

Dat meldt RTL Nieuws woensdagmorgen.

Harde werker
De ambtenaar werd door de gemeente Landgraaf ontslagen wegens plichtverzuim, maar daar was hij het zelf niet mee eens. Sinds 1979 was de man namelijk al in dienst bij de gemeente en daar leek hij altijd goed te functioneren. De loze uren in de auto en de blikken bier kon hij naar eigen zeggen verantwoorden omdat hij harder en sneller werkte dan anderen, dus ook meer tijd over had. Daarom stapte hij naar de rechter.

Voor de rechtbank
De Limburgse rechtbank ging hier niet in mee. Arbeidsuren zijn volgens de wet immers om arbeid in te verrichten, niet om uit te zitten in een bedrijfswagen. Bovendien is het nuttigen van alcohol tijdens werkuren verboden.

Daar kon de ambtenaar zich niet in vinden. Hij stelde dat het in Landgraaf wel vaker gebeurt dat ambtenaren eerder stoppen met werken en dat een pilsje onder werktijd ook niks vreemds is. Ook zag hij de observaties van de recherche als een inbreuk op zijn privacy.

Hoger beroep
Hij ging in hoger beroep, maar wederom zonder succes. Volgens de bestuursrechter werd zijn privacy niet geschonden, omdat het gaat om observaties op een openbaar terrein. Daarbij was het argument "dat het hier vaker gebeurt" volgens de rechtbank geen excuus. De ambtenaar is volgens hen verantwoordelijk voor zijn eigen acties.

Stilstaan, niksen en drinken
Het probleem deed zich voor sinds 2018, toen het een oplettende inwoner opviel dat er op dezelfde plek regelmatig een gemeenteauto stond met daarin een groepje niksende medewerkers. Daarop schakelde de gemeente de bedrijfsrecherche in, die een GPS-tracker onder de bedrijfswagen plaatste. Daaruit bleek dat de auto 23 keer in vijf maanden stilstond op plekken die niet werk-gerelateerd waren. Soms wel een uur lang.

Uit verder onderzoek bleken deze uren wel als werkuren te zijn opgeschreven. Tijdens verdere observatie werd de ambtenaar bovendien gespot met twee blikken bier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen