Overslaan en naar de inhoud gaan

Dringend advies Waterschap: 'Geen water uit beken pompen'

Geplaatst opdinsdag 2 april 2019 - 16:51

Het Waterschap Limburg wil dat boeren voorlopig geen water uit de beken halen.

Op dit moment wordt ook bekeken of een vroegtijdig verbod op het onttrekken van water aan de beken mogelijk is. Normaal wordt dat pas verboden als de waterstand in de beken heel laag is.

Grondwater
Reden voor het advies en het onderzoek is dat het grondwaterpeil nog altijd veel te laag, ondanks de forse regenval in maart. De grondwaterstanden zijn daardoor wel op veel plekken gestegen, maar nog altijd te weinig. En voor de komende dagen wordt ook weer droog weer verwacht, met stijgende temperaturen.

Stuwen
Boeren krijgen daarom het advies om de stuwen in beken op zomerpeil te houden. Op die manier moet er zoveel mogelijk water vastgehouden worden, zodat het grondwaterpeil zich weer kan normaliseren.

Droogte
Afgelopen jaar was een extreem droog jaar, waardoor het grondwaterpeil alarmerend is gedaald. Zowel natuur als landbouw komen daardoor in de knel. Uit onderzoek is gebleken dat het vasthouden van water in de rivieren en beken een positief effect heeft op het grondwaterpeil.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen