Overslaan en naar de inhoud gaan

Dringend advies Waterschap: 'Geen water uit beken pompen'

Geplaatst opdinsdag 2 april 2019 - 16:51

Het Waterschap Limburg wil dat boeren voorlopig geen water uit de beken halen.

Op dit moment wordt ook bekeken of een vroegtijdig verbod op het onttrekken van water aan de beken mogelijk is. Normaal wordt dat pas verboden als de waterstand in de beken heel laag is.

Grondwater
Reden voor het advies en het onderzoek is dat het grondwaterpeil nog altijd veel te laag, ondanks de forse regenval in maart. De grondwaterstanden zijn daardoor wel op veel plekken gestegen, maar nog altijd te weinig. En voor de komende dagen wordt ook weer droog weer verwacht, met stijgende temperaturen.

Stuwen
Boeren krijgen daarom het advies om de stuwen in beken op zomerpeil te houden. Op die manier moet er zoveel mogelijk water vastgehouden worden, zodat het grondwaterpeil zich weer kan normaliseren.

Droogte
Afgelopen jaar was een extreem droog jaar, waardoor het grondwaterpeil alarmerend is gedaald. Zowel natuur als landbouw komen daardoor in de knel. Uit onderzoek is gebleken dat het vasthouden van water in de rivieren en beken een positief effect heeft op het grondwaterpeil.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen