Overslaan en naar de inhoud gaan

Drijfhout op Maas hindert scheepvaart

Geplaatst opwoensdag 6 juni 2018 - 15:04

Rijkswaterstaat heeft in onze provincie de handen vol aan het opruimen van drijfhout dat de scheepvaart op de Maas en het Julianakanaal belemmert.

De takkenbossen en de boomstammen komen uit zijrivieren van de Maas in de Belgische Ardennen.

In de schroef
Door de extreme regenval van de afgelopen dagen staat het water er hoog en wordt het drijfhout meegevoerd door de snelle stroming. Rijkswaterstaat werd gealarmeerd door schippers die zeiden dat de boomtakken schade kunnen veroorzaken aan hun schip en in de schroef terecht kunnen komen.

Heel uitzonderlijk
"Dit is heel uitzonderlijk. In jaren is er nog nooit zoveel drijfhout gezien", zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. "Van Eijsden tot Born drijven er over een lengte van ongeveer vijftig kilometer takken en boomstammen."

Acht vrachtwagens
Rijkswaterstaat is begonnen met het schoonmaken van het water. Eerst wordt de vaargeul van het
Julianakanaal schoongemaakt. Sinds dinsdag zijn al acht vrachtwagens vol drijfhout afgevoerd. Rijkswaterstaat denkt nog enkele dagen nodig te hebben om het Julianakanaal schoon te maken. Daarna volgen de Maas en de havens.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen