Overslaan en naar de inhoud gaan

Drievoudig moordverdachte Thijs H. hoort straf

Geplaatst opdonderdag 30 juli 2020 - 7:15

Drievoudig moordverdachte Thijs H. hoort donderdag wat zijn straf gaat worden. Er is 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.

In mei 2019 stak Thijs drie mensen dood; één vrouw in Den Haag en een man en een vrouw op de Brunssummerheide.

Tientallen messteken
Het Haagse slachtoffer, de 56-jarige Etsuko, werd dertig keer gestoken en drie keer gesneden, onder meer in haar hoofd en borst. Ook sneed Thijs haar linkerpink af. Drie dagen later viel het tweede slachtoffer. De twintiger stak de 63-jarige Diny vier keer, sneed haar zesmaal en trof haar twee keer dodelijk in de romp. Niet lang daarna werd Frans (68) drie keer dodelijk in zijn romp gestoken.

Lees ook: Familie slachtoffers Thijs H.: 'Seriemoordenaar, monster'

Volgens het Openbaar Ministerie zijn zij "op gruwelijke wijze en volstrekt willekeurig uit het leven weggerukt" en "afgeslacht". H. werd een dag na de moorden op de Brunssummerheide opgepakt.

Ontoerekeningsvatbaar
Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeerden dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde. Hij zou destijds "ernstig psychotisch ontregeld" zijn geweest. Het PBC heeft de rechtbank geadviseerd H. tbs met dwangverpleging op te leggen.

Lees ook: Thijs H: briljante manipulator of verwarde moordenaar?

Volgens justitie is die conclusie moeilijk te rijmen met verschillende punten in het dossier. Thijs zocht bijvoorbeeld op internet hoe hij een psychose kan veinzen. Volgens justitie moet H. voor verminderd toerekeningsvatbaar worden gehouden.

Excuses
Thijs H. zei eerder deze maand tijdens de behandeling van zijn zaak spijt te hebben van zijn daden. "Ik wil nogmaals mijn diepe excuses aanbieden voor wat er gebeurd is. Dit had nooit mogen gebeuren en ik zou niets anders willen dan dit ongedaan willen."

De uitspraak wordt rechtstreeks via een livestream van de rechtspraak uitgezonden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen