Overslaan en naar de inhoud gaan

Drievoudig moordenaar Thijs H. krijgt 18 jaar cel en tbs

Geplaatst opdonderdag 30 juli 2020 - 14:24

Drievoudig moordenaar Thijs H. (28) gaat achttien jaar de cel in en krijgt een tbs-maatregel. Dat heeft de rechter donderdag besloten. Volgens de rechter was Thijs verminderd toerekeningsvatbaar.

Op 4 mei 2019 stak Thijs een vrouw dood in Den Haag, drie dagen later maakte hij twee nieuwe slachtoffers op de Brunssummerheide.

Lees ook: Tbs en 24 jaar cel geëist tegen moordverdachte Thijs H.

Kijk hier waarom de rechtbank een lagere straf gaf dan de eis van het OM:

Grote vraagtekens
De hele zaak draaide rondom de psyche van de Brunssumse verdachte. Had hij psychoses ten tijde van de moorden? Thijs claimde van wel, iets dat onderstreept leek te worden door deskundigen die hem observeerden in het Pieter Baan Centrum. Justitie zette echter grote vraagtekens bij het verhaal van de student. Thijs zou een manipulator zijn en mogelijk psychoses hebben geveinsd.

Compleet ongeschikt
Om die reden eiste justitie niet alleen het opleggen van een tbs-maatregel, zoals deskundigen hadden geadviseerd, maar ook 24 jaar in de gevangenis. Thijs zou niet volledig ontoerekeningsvatbaar, maar slechts verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Advocaat Serge Weening en zijn rechterhand Joost de Bruin hielden echter vol; hun cliënt was psychotisch.

"Als ook maar de helft waar is van de kritiek van justitie, dan zijn de rapporteurs compleet ongeschikt voor hun vak. Hoe zouden we dan ooit nog kunnen vertrouwen op rapportages van het Pieter Baan Centrum?", vroeg De Bruin zich hardop af.

Lees ook: Familie slachtoffers Thijs H.: 'Seriemoordenaar, monster'

In de stemming
Volgens de rechter kan zowel moord als voorbedachte rade worden bewezen. "U was uit op de dood van deze mensen. En u maakte allerlei afwegingen bij het maken van deze slachtoffers." Thijs zou ook voldoende tijd hebben gehad om over zijn daden na te denken. "U zei dat u uzelf, bijvoorbeeld via muziek, in de stemming moest brengen."

Zelf ingekleurd
Maar kunnen de moorden hem worden toegerekend? "Deze rechtbank kan zich, net als justitie, niet vinden in de stelligheid waarmee het Pieter Baan Centrum uw ontoerekeningsvatbaarheid onderbouwde", zei de rechter. Thijs zou zijn verklaringen bewust zo hebben ingekleurd, dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar zou worden verklaard en dus geen celstraf zou krijgen.

Niet eerlijk
De rechter vond dat het verhaal van Thijs niet alleen rammelde, maar waarschijnlijk ook sterk is beïnvloed door familieleden en andere mensen om hem heen. Ook was hij niet eerlijk over het gebruik van niet voorgeschreven medicijnen. "Daarom weten we nu niet wat de invloed van die medicijnen is geweest", zei de rechter.

Ook het drugsgebruik, en dan met name het veelvuldige cannabisgebruik, van Thijs werken niet in zijn voordeel. "Dit is u bij herhaling afgeraden, met het oog op psychoses."

Lees ook: Thijs H. zocht bewust eigen grens op: 'Zucht naar chaos'

Verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens de rechter heeft Thijs zelf de hand gehad in zijn 'psychische decompensatie'. Thijs wordt daarom niet volledig ontoerekeningsvatbaar, maar verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Daar moet volgens de rechter een forse celstraf tegenover staan. "De pijn die u teweeg heeft gebracht, is immens. U vindt het moeilijk om uzelf als moordenaar te zien. Dat bent u echter wel."

Snel tbs
De rechter legde dus achttien jaar celstraf en tbs op, maar Thijs hoeft 'slechts' zes jaar te brommen als het aan diezelfde rechter ligt. Daarna zou hij aan zijn tbs-traject mogen beginnen. Dat loopt in dat geval wel parallel aan zijn gevangenisstraf. Dit advies is gegeven met het oog op zijn nog jonge leeftijd en het effect van de behandeling, dat minder zou worden na een lange celstraf.

Video: L1

De nabestaanden krijgen in totaal 103.000 euro schadevergoeding.

Het Openbaar Ministerie overweegt om in hoger beroep te gaan tegen uitspraak van de rechter.

L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen