Overslaan en naar de inhoud gaan

Drievoudig moordenaar Thijs H. krijgt 18 jaar cel en tbs

Geplaatst opdonderdag 30 juli 2020 - 14:24

Drievoudig moordenaar Thijs H. (28) gaat achttien jaar de cel in en krijgt een tbs-maatregel. Dat heeft de rechter donderdag besloten. Volgens de rechter was Thijs verminderd toerekeningsvatbaar.

Op 4 mei 2019 stak Thijs een vrouw dood in Den Haag, drie dagen later maakte hij twee nieuwe slachtoffers op de Brunssummerheide.

Lees ook: Tbs en 24 jaar cel geëist tegen moordverdachte Thijs H.

Kijk hier waarom de rechtbank een lagere straf gaf dan de eis van het OM:

Grote vraagtekens
De hele zaak draaide rondom de psyche van de Brunssumse verdachte. Had hij psychoses ten tijde van de moorden? Thijs claimde van wel, iets dat onderstreept leek te worden door deskundigen die hem observeerden in het Pieter Baan Centrum. Justitie zette echter grote vraagtekens bij het verhaal van de student. Thijs zou een manipulator zijn en mogelijk psychoses hebben geveinsd.

Compleet ongeschikt
Om die reden eiste justitie niet alleen het opleggen van een tbs-maatregel, zoals deskundigen hadden geadviseerd, maar ook 24 jaar in de gevangenis. Thijs zou niet volledig ontoerekeningsvatbaar, maar slechts verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Advocaat Serge Weening en zijn rechterhand Joost de Bruin hielden echter vol; hun cliënt was psychotisch.

"Als ook maar de helft waar is van de kritiek van justitie, dan zijn de rapporteurs compleet ongeschikt voor hun vak. Hoe zouden we dan ooit nog kunnen vertrouwen op rapportages van het Pieter Baan Centrum?", vroeg De Bruin zich hardop af.

Lees ook: Familie slachtoffers Thijs H.: 'Seriemoordenaar, monster'

In de stemming
Volgens de rechter kan zowel moord als voorbedachte rade worden bewezen. "U was uit op de dood van deze mensen. En u maakte allerlei afwegingen bij het maken van deze slachtoffers." Thijs zou ook voldoende tijd hebben gehad om over zijn daden na te denken. "U zei dat u uzelf, bijvoorbeeld via muziek, in de stemming moest brengen."

Zelf ingekleurd
Maar kunnen de moorden hem worden toegerekend? "Deze rechtbank kan zich, net als justitie, niet vinden in de stelligheid waarmee het Pieter Baan Centrum uw ontoerekeningsvatbaarheid onderbouwde", zei de rechter. Thijs zou zijn verklaringen bewust zo hebben ingekleurd, dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar zou worden verklaard en dus geen celstraf zou krijgen.

Niet eerlijk
De rechter vond dat het verhaal van Thijs niet alleen rammelde, maar waarschijnlijk ook sterk is beïnvloed door familieleden en andere mensen om hem heen. Ook was hij niet eerlijk over het gebruik van niet voorgeschreven medicijnen. "Daarom weten we nu niet wat de invloed van die medicijnen is geweest", zei de rechter.

Ook het drugsgebruik, en dan met name het veelvuldige cannabisgebruik, van Thijs werken niet in zijn voordeel. "Dit is u bij herhaling afgeraden, met het oog op psychoses."

Lees ook: Thijs H. zocht bewust eigen grens op: 'Zucht naar chaos'

Verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens de rechter heeft Thijs zelf de hand gehad in zijn 'psychische decompensatie'. Thijs wordt daarom niet volledig ontoerekeningsvatbaar, maar verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Daar moet volgens de rechter een forse celstraf tegenover staan. "De pijn die u teweeg heeft gebracht, is immens. U vindt het moeilijk om uzelf als moordenaar te zien. Dat bent u echter wel."

Snel tbs
De rechter legde dus achttien jaar celstraf en tbs op, maar Thijs hoeft 'slechts' zes jaar te brommen als het aan diezelfde rechter ligt. Daarna zou hij aan zijn tbs-traject mogen beginnen. Dat loopt in dat geval wel parallel aan zijn gevangenisstraf. Dit advies is gegeven met het oog op zijn nog jonge leeftijd en het effect van de behandeling, dat minder zou worden na een lange celstraf.

Video: L1

De nabestaanden krijgen in totaal 103.000 euro schadevergoeding.

Het Openbaar Ministerie overweegt om in hoger beroep te gaan tegen uitspraak van de rechter.

L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen