Overslaan en naar de inhoud gaan

Dries van Agt had eigenlijk gouverneur moeten worden

Geplaatst opwoensdag 10 januari 2018 - 22:46

Dries van Agt had in 1977 eigenlijk gouverneur van Limburg moeten worden, in plaats van premier.

Dat vertelde de voormalige minister-president in NTR-programma Kijken in de ziel. Van Agt had in Maastricht de opvolger moeten worden van commissaris van de koningin Charles van Rooy.

Kabinet
Gebeurtenissen in de landelijke politiek staken daar een stokje voor. Bij de verkiezingen van dat jaar was de PvdA de grootste partij geworden, maar PvdA-leider Den Uyl lukte het na verschillende pogingen niet om een regering te vormen. Het balletje voor de kabinetsformatie kwam toen bij het CDA te liggen, waardoor Dries van Agt premier werd. Uiteindelijk dragen er drie kabinetten zijn naam, tussen 1977 en 1982.

De in Geldrop geboren Van Agt was begin jaren zeventig al minister geweest, voor de Katholieke Volkspartij. Die partij ging in 1977 op in het CDA, met Van Agt als lijsttrekker.

Nadat Van Agt was afgevallen als gouverneurskandidaat, ging die functie naar Sjeng Kremers. Hij bleef tot 1990 Commissaris van de Koningin.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen