Overslaan en naar de inhoud gaan

Dries van Agt had eigenlijk gouverneur moeten worden

Geplaatst opwoensdag 10 januari 2018 - 22:46

Dries van Agt had in 1977 eigenlijk gouverneur van Limburg moeten worden, in plaats van premier.

Dat vertelde de voormalige minister-president in NTR-programma Kijken in de ziel. Van Agt had in Maastricht de opvolger moeten worden van commissaris van de koningin Charles van Rooy.

Kabinet
Gebeurtenissen in de landelijke politiek staken daar een stokje voor. Bij de verkiezingen van dat jaar was de PvdA de grootste partij geworden, maar PvdA-leider Den Uyl lukte het na verschillende pogingen niet om een regering te vormen. Het balletje voor de kabinetsformatie kwam toen bij het CDA te liggen, waardoor Dries van Agt premier werd. Uiteindelijk dragen er drie kabinetten zijn naam, tussen 1977 en 1982.

De in Geldrop geboren Van Agt was begin jaren zeventig al minister geweest, voor de Katholieke Volkspartij. Die partij ging in 1977 op in het CDA, met Van Agt als lijsttrekker.

Nadat Van Agt was afgevallen als gouverneurskandidaat, ging die functie naar Sjeng Kremers. Hij bleef tot 1990 Commissaris van de Koningin.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen