Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Drielandentrein onveilig: 'Nederlands materieel deugt niet'

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 8:29

België vindt de Nederlandse drielandentrein die tussen Aken, Maastricht en Luik moet gaan rijden te onveilig.

Dat schrijft de NRC. Eerder gaf Arriva in het Vervoerplan 2019 al aan dat de 'regelgeving en onderlinge afstemming aan de Belgische kant nog niet is opgelost'.

Veiligheidsvoorschriften
Het bleef onduidelijk wat precies het euvel was. Volgens de krant weigeren de Belgen de trein, omdat het materieel niet zou voldoen aan de Belgische veiligheidseisen. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur, Waterstaat en Milieu is verbaasd over de aanvullende eisen die België volgens haar vorige maand op tafel legde. "Het materieel van Arriva moet nu voldoen aan veiligheidsvoorschriften waar België zelf ook niet aan voldoet", aldus Van Veldhoven in de NRC.

Lees ook: Drielandentrein voorlopig maar door twee landen​

Testritten
Arriva bestelde eerder acht treinen die op de 'Drielandenlijn' moeten gaan rijden tussen het Belgische station Luik-Guillemins en het Duitse Aachen Hauptbahnhof, via het station van Maastricht. Er werden testritten met een trein in België uitgevoerd om vergunningen te krijgen voor het Belgische spoornet. Het was de bedoeling dat die vanaf de nieuwe dienstregeling, op 9 december, zouden gaan rijden op het traject. Voorlopig gaat die tussen Maastricht en Aken. Eerder werden de Nederlandse en de Duitse bovenleidingen aan elkaar gekoppeld. Dat is nodig om nieuwe elektrische treinen te kunnen laten rijden.

Escalatie
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert laat het er niet bij zitten. Hij en zijn Belgische collega Jef van den Bergh, beiden lid van het Benelux-parlement, waarschuwen voor een escalatie. Nederland dreigt nu zelfs om het Belgisch materieel te weigeren, omdat het volgens de politici ook niet aan de veiligheidsnormen zou voldoen. Het Belgisch materieel dat tussen Luik en Nederland rijdt, wordt volgende week zelfs gecontroleerd op veiligheid, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de krant.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen