Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Drielandentrein onveilig: 'Nederlands materieel deugt niet'

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 8:29

België vindt de Nederlandse drielandentrein die tussen Aken, Maastricht en Luik moet gaan rijden te onveilig.

Dat schrijft de NRC. Eerder gaf Arriva in het Vervoerplan 2019 al aan dat de 'regelgeving en onderlinge afstemming aan de Belgische kant nog niet is opgelost'.

Veiligheidsvoorschriften
Het bleef onduidelijk wat precies het euvel was. Volgens de krant weigeren de Belgen de trein, omdat het materieel niet zou voldoen aan de Belgische veiligheidseisen. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur, Waterstaat en Milieu is verbaasd over de aanvullende eisen die België volgens haar vorige maand op tafel legde. "Het materieel van Arriva moet nu voldoen aan veiligheidsvoorschriften waar België zelf ook niet aan voldoet", aldus Van Veldhoven in de NRC.

Lees ook: Drielandentrein voorlopig maar door twee landen​

Testritten
Arriva bestelde eerder acht treinen die op de 'Drielandenlijn' moeten gaan rijden tussen het Belgische station Luik-Guillemins en het Duitse Aachen Hauptbahnhof, via het station van Maastricht. Er werden testritten met een trein in België uitgevoerd om vergunningen te krijgen voor het Belgische spoornet. Het was de bedoeling dat die vanaf de nieuwe dienstregeling, op 9 december, zouden gaan rijden op het traject. Voorlopig gaat die tussen Maastricht enAken. Eerder werden de Nederlandse en de Duitse bovenleidingen aan elkaar gekoppeld. Dat is nodig om nieuwe elektrische treinen te kunnen laten rijden.

Escalatie
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert laat het er niet bij zitten. Hij en zijn Belgische collega Jef van den Bergh, beiden lid van het Benelux-parlement, waarschuwen voor een escalatie. Nederland dreigt nu zelfs om het Belgisch materieel te weigeren, omdat het volgens de politici ook niet aan de veiligheidsnormen zou voldoen. Het Belgisch materieel dat tussen Luik en Nederland rijdt, wordt volgende week zelfs gecontroleerd op veiligheid, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de krant.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen