Overslaan en naar de inhoud gaan

Driekwart Limburgse parochies in het rood

Geplaatst opvrijdag 24 juli 2020 - 6:00

Driekwart van de parochies in Limburg schrijft rode cijfers.

Dat blijkt volgens het Bisdom Roermond uit de financiële verslagen over het jaar 2019 van de 250 parochies die de provincie telt.

Gestage daling
"Tot tien jaar geleden hadden de parochies de inkomsten redelijk op peil en stegen ze hier en daar zelfs nog weleens", zegt de woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom. "De laatste jaren zien we dat slechts een kwart van de parochies het jaar in de plus afsluit." De inkomstendaling zet volgens de woordvoerder gestaag door.

Oorzaken
Een belangrijke oorzaak van de financiële terugval in de laatste jaren is de gezinsbijdrage, die steeds minder mensen overmaken naar hun parochie. En ook aan uitvaarten houden parochies steeds minder over. "Steeds meer mensen kiezen voor een crematie, met als gevolg dat kerken inkomsten van grafrechten mislopen", vult Bemelmans als belangrijke oorzaak aan.

Coronacrisis
De coronacrisis gaat het er voor de parochies niet gemakkelijker op maken. "Minder bruiloften, minder kerkgangers en daardoor dus ook minder geld in de collecteschaal", somt Bemelmans enkele financiële gevolgen van de coronamaatregelen voor de Limburgse kerken op. "En als je bijvoorbeeld kijkt naar de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht: daar is de verkoop van kaarsen vanwege corona heel sterk teruggelopen."

Offerblok
De basiliek aan het Onze Lieve Vrouweplein is een plek waar Maastrichtenaren en toeristen normaal gesproken in groten getale een kaarsje opsteken en wat geld achterlaten in het offerblok. "Dat de bezoekers wegblijven scheelt dus veel inkomsten voor die parochie."

Vanwege de uitbraak van het coronavirus moesten ook kerken de deuren sluiten. Sinds 1 juni zijn de gelovigen weer welkom in de godshuizen.

Lees ook: Ook kerken openen de deuren

Vaste lasten
De kosten voor de parochies lopen wel gewoon door. "Denk aan het onderhoud van de kerkgebouwen", zegt Bemelmans. "Maar ook aan de salarissen van de pastoor, de organist, de koordirigent, de koster en hier en daar een parochiemedewerker of een huishoudster", vult hij aan. "Sommige parochies hebben naast vrijwilligers ook mensen in dienst. Tot wel tien medewerkers."

NOW-regeling
Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen werkgevers, zoals dus ook parochies, aanspraak maken op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. Deze NOW-regeling is voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Parochies kunnen er maar deels gebruik van maken, weet Bemelmans. "Priesters en diakens en anderen die pastoraal werk doen, vallen niet onder de regeling", zegt hij over de landelijke afspraak die daarover is gemaakt.

Reorganisatie
Tien maanden geleden kondigde het bisdom een reorganisatie aan. Behalve een ontslagronde onder het personeel, komt het erop neer dat het bisdom een aantal taken overhevelt naar de parochies.

Lees ook: Ontslagen en reorganisatie bij bisdom Roermond

Lokaal
Volgens Bemelmans betekent de reorganisatie niet dat de al noodlijdende parochies met het overnemen van taken voor een extra financiële opgave komen te staan. "Communievoorbereidingen, catechese en een aantal cursussen coördineerden we vanuit het bisdom, maar het is praktischer om die lokaal op te pakken", legt Bemelmans uit. "Na een opleiding van zes jaar moet je als geestelijke namelijk wel weten hoe het zit en die cursussen kunnen geven."

De woordvoerder geeft aan dat het bisdom de vrijwilligers bij de Limburgse kerken wel blijft begeleiden bij het besturen van hun parochie en blijft ondersteunen bij zakelijke, juridische en financiële kwesties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen