Overslaan en naar de inhoud gaan

Driekwart Limburgse parochies in het rood

Geplaatst opvrijdag 24 juli 2020 - 6:00

Driekwart van de parochies in Limburg schrijft rode cijfers.

Dat blijkt volgens het Bisdom Roermond uit de financiële verslagen over het jaar 2019 van de 250 parochies die de provincie telt.

Gestage daling
"Tot tien jaar geleden hadden de parochies de inkomsten redelijk op peil en stegen ze hier en daar zelfs nog weleens", zegt de woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom. "De laatste jaren zien we dat slechts een kwart van de parochies het jaar in de plus afsluit." De inkomstendaling zet volgens de woordvoerder gestaag door.

Oorzaken
Een belangrijke oorzaak van de financiële terugval in de laatste jaren is de gezinsbijdrage, die steeds minder mensen overmaken naar hun parochie. En ook aan uitvaarten houden parochies steeds minder over. "Steeds meer mensen kiezen voor een crematie, met als gevolg dat kerken inkomsten van grafrechten mislopen", vult Bemelmans als belangrijke oorzaak aan.

Coronacrisis
De coronacrisis gaat het er voor de parochies niet gemakkelijker op maken. "Minder bruiloften, minder kerkgangers en daardoor dus ook minder geld in de collecteschaal", somt Bemelmans enkele financiële gevolgen van de coronamaatregelen voor de Limburgse kerken op. "En als je bijvoorbeeld kijkt naar de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht: daar is de verkoop van kaarsen vanwege corona heel sterk teruggelopen."

Offerblok
De basiliek aan het Onze Lieve Vrouweplein is een plek waar Maastrichtenaren en toeristen normaal gesproken in groten getale een kaarsje opsteken en wat geld achterlaten in het offerblok. "Dat de bezoekers wegblijven scheelt dus veel inkomsten voor die parochie."

Vanwege de uitbraak van het coronavirus moesten ook kerken de deuren sluiten. Sinds 1 juni zijn de gelovigen weer welkom in de godshuizen.

Lees ook: Ook kerken openen de deuren

Vaste lasten
De kosten voor de parochies lopen wel gewoon door. "Denk aan het onderhoud van de kerkgebouwen", zegt Bemelmans. "Maar ook aan de salarissen van de pastoor, de organist, de koordirigent, de koster en hier en daar een parochiemedewerker of een huishoudster", vult hij aan. "Sommige parochies hebben naast vrijwilligers ook mensen in dienst. Tot wel tien medewerkers."

NOW-regeling
Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen werkgevers, zoals dus ook parochies, aanspraak maken op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. Deze NOW-regeling is voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Parochies kunnen er maar deels gebruik van maken, weet Bemelmans. "Priesters en diakens en anderen die pastoraal werk doen, vallen niet onder de regeling", zegt hij over de landelijke afspraak die daarover is gemaakt.

Reorganisatie
Tien maanden geleden kondigde het bisdom een reorganisatie aan. Behalve een ontslagronde onder het personeel, komt het erop neer dat het bisdom een aantal taken overhevelt naar de parochies.

Lees ook: Ontslagen en reorganisatie bij bisdom Roermond

Lokaal
Volgens Bemelmans betekent de reorganisatie niet dat de al noodlijdende parochies met het overnemen van taken voor een extra financiële opgave komen te staan. "Communievoorbereidingen, catechese en een aantal cursussen coördineerden we vanuit het bisdom, maar het is praktischer om die lokaal op te pakken", legt Bemelmans uit. "Na een opleiding van zes jaar moet je als geestelijke namelijk wel weten hoe het zit en die cursussen kunnen geven."

De woordvoerder geeft aan dat het bisdom de vrijwilligers bij de Limburgse kerken wel blijft begeleiden bij het besturen van hun parochie en blijft ondersteunen bij zakelijke, juridische en financiële kwesties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen