Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Driekwart kerkgangers in 2030 weg

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2015 - 5:55

Over vijftien jaar gaan in Nederland nog maar 60.000 katholieken naar de kerk, bijna een kwart van het aantal nu.

Of dat leidt tot massale sluiting van gebouwen hangt af van de bisdommen zelf.

Kruispunt
De cijfers komen van het Kaski, het onderzoeksbureau van de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek was een opdracht van televisieprogramma Kruispun van KRO-RKK.

Kille cijfers
Bisdom Roermond wil in elk geval niet actief meewerken aan sluiting van kerken. "We trekken ons niet veel aan van de kille cijfers van het Kaski. Het is een technocratische rekensom, die uitgaat van zoveel kerkgangers gedeeld door zoveel kerken," zegt woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom.

Sluiting
Anders dan Roermond willen de meeste andere bisdommen zelf wel al op voorhand veel kerken sluiten. In het aartsbisdom Utrecht bijvoorbeeld gaat kardinaal Wim Eijk ervan uit dat in 2030 nog maar 20 van de nu 300 kerken open zijn.

Van 315 naar 63
Volgens het onderzoek zijn er met 60.000 kerkgangers in 2030 nog maar 300 van de huidige 1500 kerken nodig zijn: vier van de vijf kerken kunnen dan op slot. Omgerekend voor het bisdom Roermond zouden er van de 315 parochiekerken straks nog 63 openblijven. Die zouden de naar schatting 15.000 kerkgangers in dit bisdom dan moeten bedienen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Wiertz: 'Laat het geloof weer vonken'
Onderscheiding en schilderij voor scheidende bisschop
Bisdom maakt inventaris kerkschatten
'Parochies moeten zelf op zoek naar inkomsten'
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen