Overslaan en naar de inhoud gaan

Driekwart kerkgangers in 2030 weg

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2015 - 5:55

Over vijftien jaar gaan in Nederland nog maar 60.000 katholieken naar de kerk, bijna een kwart van het aantal nu.

Of dat leidt tot massale sluiting van gebouwen hangt af van de bisdommen zelf.

Kruispunt
De cijfers komen van het Kaski, het onderzoeksbureau van de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek was een opdracht van televisieprogramma Kruispun van KRO-RKK.

Kille cijfers
Bisdom Roermond wil in elk geval niet actief meewerken aan sluiting van kerken. "We trekken ons niet veel aan van de kille cijfers van het Kaski. Het is een technocratische rekensom, die uitgaat van zoveel kerkgangers gedeeld door zoveel kerken," zegt woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom.

Sluiting
Anders dan Roermond willen de meeste andere bisdommen zelf wel al op voorhand veel kerken sluiten. In het aartsbisdom Utrecht bijvoorbeeld gaat kardinaal Wim Eijk ervan uit dat in 2030 nog maar 20 van de nu 300 kerken open zijn.

Van 315 naar 63
Volgens het onderzoek zijn er met 60.000 kerkgangers in 2030 nog maar 300 van de huidige 1500 kerken nodig zijn: vier van de vijf kerken kunnen dan op slot. Omgerekend voor het bisdom Roermond zouden er van de 315 parochiekerken straks nog 63 openblijven. Die zouden de naar schatting 15.000 kerkgangers in dit bisdom dan moeten bedienen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Wiertz: 'Laat het geloof weer vonken'
Onderscheiding en schilderij voor scheidende bisschop
Bisdom maakt inventaris kerkschatten
'Parochies moeten zelf op zoek naar inkomsten'
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen