Overslaan en naar de inhoud gaan

Drieduizend jaar oud zwaard Thorn-Wessem flink gebruikt

Geplaatst opmaandag 1 februari 2021 - 15:51

Een bijna 3000 jaar oud bronzen zwaard dat is opgebaggerd uit de Maasplassen bij Thorn, blijkt intensief te zijn gebruikt bij gevechten.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksmuseum van Oudheden naar het zwaard.

Schoorsteenmantel
Het wapen prijkte tientallen jaren op de schoorsteenmantel van een baggeraar nadat het begin jaren '60 boven water kwam bij baggerwerkzaamheden langs de Maas bij Thorn en Wessem. De kleinzoon van de vinder verkocht het zwaard vorig jaar aan het museum, waar deskundigen zich erover bogen.

Midden-Europa
Het zwaard is gedateerd op het einde van de Bronstijd, ergens tussen 925 en 800 voor Christus. Het is waarschijnlijk ergens in Midden-Europa gemaakt, en is volgens de onderzoekers flink gebruikt voordat het ergens bij het huidige Thorn werd achtergelaten.

Gebruikt en gerepareerd
Uit sporen op de kling blijkt dat het 53 centimeter lange wapen vaak is gebruikt bij gevechten en daarna weer werd opgelapt. Andere zwaarden lijken de oorzaak van verschillende deuken en beschadigingen op het brons. Ook is de kling erg onregelmatig van vorm, wat er op wijst dat het zwaard intensief gerepareerd is.

Beschadigingen zwaard bronstijd
Schade en gebruikssporen aan het bronstijdzwaard
Foto: Rijksmuseum van Oudheden / Laboratory for Artefact Studies

Geen offerstuk
Daarmee onderscheidt het zwaard uit Thorn zich van andere bronstijdzwaarden die zijn gevonden. Dat waren vaak rituele wapens of offerstukken die opzettelijk werden achtergelaten in een rivier of graf. Zulke offerstukken werden ook vaak onklaar gemaakt, door ze bijvoorbeeld krom te buigen of stuk te slaan.

Depot
Het zwaard uit Thorn wordt voorlopig opgeslagen in het depot van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, maar zal in de toekomst bij een expositie over de bronstijd tentoongesteld worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen