Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie vragen in referendum Landgraaf over herindeling

Geplaatst opvrijdag 29 september 2017 - 15:00

Inwoners van Landgraaf kunnen zich alvast het hoofd breken over het referendum dat op 22 november wordt gehouden over de herindeling met Heerlen.

Op de vragenlijst die vrijdag is gepubliceerd staan drie vragen, waarvan er twee niet beantwoord hoeven te worden. Enige verplichte vraag op het formulier is of de stemmer voor of tegen een herindeling is tussen Heerlen en Landgraaf.

Facultatief
De facultatieve vragen zijn "Bent u voor of tegen een gemeente Landgraaf die zelfstandig blijft en kiest voor intensievere samenwerking met andere gemeenten?" en "Bent u voor of tegen een herindeling met meer gemeenten dan alleen Heerlen en Landgraaf?"

Brunssum
Met die laatste vraag refereert het referendum aan een grotere herindeling met meer gemeenten in de regio Parkstad. De provincie noemde Brunssum als mogelijke derde herindelingskandidaat.

Lees ook: College Brunssum valt in debat over herindeling

Raadgevend
De vragen zijn donderdagavond vastgesteld door de Landgraafse gemeenteraad. Een meerderheid van de raad is tegen de gemeentelijke fusie. De uitslag van het referendum heeft geen enkele wettelijke status: "De uitslag van dat raadplegend referendum kan door de politiek en het bestuur worden gebruikt om hun mening te vormen over de toekomst van de gemeente", meldt de gemeente Landgraaf.

Lees ook: Oppositie Landgraaf wil opheldering over actiekosten

Den Haag
De definitieve beslissing over de herindeling ligt in Den Haag, nadat de provincie deze zomer groen licht gaf. Wanneer de minister van Binnenlandse Zaken en de Eerste en Tweede Kamer een beslissing nemen, is nog niet bekend.

Alleen Landgraaf houdt een referendum over deze herindeling. Inwoners van Heerlen wordt niet gevraagd of zij wel samen willen met de buurgemeente.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen