Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Drie ton voor oude Romeinse weg Via Belgica

Geplaatst opzaterdag 3 december 2016 - 7:58

De provincie Limburg en acht Zuid-Limburgse gemeenten investeren drie ton om de oude Romeinse weg Via Belgica meer onder de aandacht te brengen.

De provincie legt anderhalve ton op tafel, Maastricht, Valkenburg aan de Geul, Meerssen, Landgraaf, Simpelveld, Heerlen, Kerkrade en Voerendaal verdelen de andere helft.

Projecten
Provincie en gemeenten hopen dat met een gezamenlijke aanpak meer projecten van de grond komen. De ambitie om de Via Belgica weer zichtbaar te maken, leeft namelijk al lang. Maar onder meer door andere prioriteiten in gemeenten en daarmee samenhangend beschikbare financiën, kwamen plannen lastig van de grond en bleven vaak van lokale aard.

Opleving
Maar de aandacht voor de Romeinse geschiedenis van de regio, kent een opleving. Het afgelopen jaar vroegen meerdere gemeenten subsidies aan voor initiatieven rondom de Via Belgica. De provincie heeft het initiatief genomen om het ijzer te smeden nu het heet is. Afgelopen jaar startte onder meer in Maastricht een augmented reality-project, waarbij het middels de Roman Maastricht app mogelijk is om virtueel door de oude stad te lopen, en kwam er een informatiezuil bij de oude Villa Herkenberg in Meerssen.

Informatiezuilen
Nog dit jaar moeten vergelijkbare informatiezuilen komen in Houthem, bij de Katakomben in Valkenburg en bij de Goudsberg in Valkenburg. Valkenburg gaat tevens, bij de werkzaamheden aan de doorgaande weg in Houthem, proefsleuven graven in de hoop sporen van de oude heirbaan te ontdekken.

App
De Herkenberg, Château St. Gerlach, de Goudsberg en de sarcofaag in Simpelveld krijgen binnenkort ook een augmented reality-app. Het idee is om ook in de andere gemeenten de virtual reality-toer en de informatiezuilen door te voeren.

Lees ook: Romeinse weg Via Belgica blootgelegd in Voerendaal

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Goede doelen lopen geld mis door faillissement marathon
Wethouders luiden noodklok over aanhoudende bezuinigingen
LIVE: Besluit Limburgs Parlement over herindeling Parkstad
Provincie houdt vast aan herindeling in Parkstad
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen