Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie ton voor oude Romeinse weg Via Belgica

Geplaatst opzaterdag 3 december 2016 - 7:58

De provincie Limburg en acht Zuid-Limburgse gemeenten investeren drie ton om de oude Romeinse weg Via Belgica meer onder de aandacht te brengen.

De provincie legt anderhalve ton op tafel, Maastricht, Valkenburg aan de Geul, Meerssen, Landgraaf, Simpelveld, Heerlen, Kerkrade en Voerendaal verdelen de andere helft.

Projecten
Provincie en gemeenten hopen dat met een gezamenlijke aanpak meer projecten van de grond komen. De ambitie om de Via Belgica weer zichtbaar te maken, leeft namelijk al lang. Maar onder meer door andere prioriteiten in gemeenten en daarmee samenhangend beschikbare financiën, kwamen plannen lastig van de grond en bleven vaak van lokale aard.

Opleving
Maar de aandacht voor de Romeinse geschiedenis van de regio, kent een opleving. Het afgelopen jaar vroegen meerdere gemeenten subsidies aan voor initiatieven rondom de Via Belgica. De provincie heeft het initiatief genomen om het ijzer te smeden nu het heet is. Afgelopen jaar startte onder meer in Maastricht een augmented reality-project, waarbij het middels de Roman Maastricht app mogelijk is om virtueel door de oude stad te lopen, en kwam er een informatiezuil bij de oude Villa Herkenberg in Meerssen.

Informatiezuilen
Nog dit jaar moeten vergelijkbare informatiezuilen komen in Houthem, bij de Katakomben in Valkenburg en bij de Goudsberg in Valkenburg. Valkenburg gaat tevens, bij de werkzaamheden aan de doorgaande weg in Houthem, proefsleuven graven in de hoop sporen van de oude heirbaan te ontdekken.

App
De Herkenberg, Château St. Gerlach, de Goudsberg en de sarcofaag in Simpelveld krijgen binnenkort ook een augmented reality-app. Het idee is om ook in de andere gemeenten de virtual reality-toer en de informatiezuilen door te voeren.

Lees ook: Romeinse weg Via Belgica blootgelegd in Voerendaal

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Goede doelen lopen geld mis door faillissement marathon
Wethouders luiden noodklok over aanhoudende bezuinigingen
LIVE: Besluit Limburgs Parlement over herindeling Parkstad
Provincie houdt vast aan herindeling in Parkstad
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen