Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Drie ton voor oude Romeinse weg Via Belgica

Geplaatst opzaterdag 3 december 2016 - 7:58

De provincie Limburg en acht Zuid-Limburgse gemeenten investeren drie ton om de oude Romeinse weg Via Belgica meer onder de aandacht te brengen.

De provincie legt anderhalve ton op tafel, Maastricht, Valkenburg aan de Geul, Meerssen, Landgraaf, Simpelveld, Heerlen, Kerkrade en Voerendaal verdelen de andere helft.

Projecten
Provincie en gemeenten hopen dat met een gezamenlijke aanpak meer projecten van de grond komen. De ambitie om de Via Belgica weer zichtbaar te maken, leeft namelijk al lang. Maar onder meer door andere prioriteiten in gemeenten en daarmee samenhangend beschikbare financiën, kwamen plannen lastig van de grond en bleven vaak van lokale aard.

Opleving
Maar de aandacht voor de Romeinse geschiedenis van de regio, kent een opleving. Het afgelopen jaar vroegen meerdere gemeenten subsidies aan voor initiatieven rondom de Via Belgica. De provincie heeft het initiatief genomen om het ijzer te smeden nu het heet is. Afgelopen jaar startte onder meer in Maastricht een augmented reality-project, waarbij het middels de Roman Maastricht app mogelijk is om virtueel door de oude stad te lopen, en kwam er een informatiezuil bij de oude Villa Herkenberg in Meerssen.

Informatiezuilen
Nog dit jaar moeten vergelijkbare informatiezuilen komen in Houthem, bij de Katakomben in Valkenburg en bij de Goudsberg in Valkenburg. Valkenburg gaat tevens, bij de werkzaamheden aan de doorgaande weg in Houthem, proefsleuven graven in de hoop sporen van de oude heirbaan te ontdekken.

App
De Herkenberg, Château St. Gerlach, de Goudsberg en de sarcofaag in Simpelveld krijgen binnenkort ook een augmented reality-app. Het idee is om ook in de andere gemeenten de virtual reality-toer en de informatiezuilen door te voeren.

Lees ook: Romeinse weg Via Belgica blootgelegd in Voerendaal

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Goede doelen lopen geld mis door faillissement marathon
Wethouders luiden noodklok over aanhoudende bezuinigingen
Jaar van de Mijnen opent met voorstelling over Den Uyl
LIVE: Besluit Limburgs Parlement over herindeling Parkstad
Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen