Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie maanden langer gratis parkeren in Kerkrade

Geplaatst opvrijdag 4 december 2015 - 7:28

De proef van de gemeente Kerkrade met een aantal zogeheten blauwe zones in het centrum wordt met drie maanden verlengd.

In die periode wordt gekeken naar een definitieve oplossing.

Blauwe zones
Aan het eind van deze maand zou de blauwe-zoneproef aflopen, na een jaar te hebben gedraaid. De bedoeling van deze test is het vinden van het juiste parkeerregime voor het centrum. Uit een enquête van de gemeente blijkt dat ondernemers en bezoekers graag zien dat de hele stad 'blauw' wordt.

Gratis parkeren
Binnen zo’n zone hoeft een parkeerder niet te betalen, maar moet hij wel een parkeerschijf in de auto leggen. Daarmee kan de auto twee uur kosteloos blijven staan. Ondanks de roep om 'blauw', is het gemeentebestuur niet tevreden over het testjaar.

Onduidelijkheid
Er bestaat te veel onduidelijkheid rondom de zones. Zo zijn er parkeergelegenheden waar de parkeerschijf al vóór de proef kon worden gebruikt. Daar geldt echter een gratis periode van anderhalf uur. Op de nieuwe plekken staan mensen twee uur gratis.

Daarnaast zou er niet erg strikt gecontroleerd worden en zijn er parkeerders die hun auto steeds verplaatsen, zodat ze weer twee uur extra gratis geparkeerd staan.

644.000 euro
Om de juiste oplossing te vinden, wordt het huidige beleid met drie maanden verlengd. Het voorstel moet nog door de gemeenteraad, maar wordt door het merendeel van de partijen gedragen. De verlenging kost Kerkrade, naar schatting, nog eens 129.000 euro. Daarmee komen de totale kosten van de proef op 644.000 euro.

Weer betalen
Het stadsbestuur wil graag naar een situatie toe, waarin betaald parkeren weer wordt ingevoerd. Op die betaald-parkeerterreinen in het centrum zou men de eerste twee uur gratis mogen staan. Op enkele terreinen nabij het stadshart zou er een parkeerschijfzone moeten komen.

Nog verder van het centrum af, zou er ruimte komen voor volledig gratis parkeergelegenheden.

Nieuw beleid
Daarnaast zouden ambtenaren niet in het centrum moeten parkeren, omdat ze daarmee plaatsen bezet houden die voor winkelend publiek bedoeld zijn. Over een maand wil wethouder Jo Bok (Lokaal Alternatief, verkeer) een voorstel doen aan de raad. In april moet het nieuwe beleid worden ingevoerd.

Lees ook: Tot eind 2015 gratis parkeren in Kerkrade.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Tot eind 2015 gratis parkeren in Kerkrade
Kerkrade voert betaald parkeren weer in
Ondernemers Kerkrade eisen gratis parkeren
Meer parkeerplaatsen dan bezoekers in Venray
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen