Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie Limburgers nemen afscheid van Tweede Kamer

Geplaatst opdinsdag 30 maart 2021 - 15:58

Drie Limburgse Tweede Kamerleden hebben dinsdagmiddag afscheid genomen van het parlement.

Het gaat om Selçuk Öztürk (DENK), Chantal Nijkerken (VVD) en Martijn van Helvert (CDA).

De laatste had nog wel verder gewild maar haalde net te weinig voorkeurstemmen om vanaf een onverkiesbare 25e plaats op de CDA-lijst toch herkozen te worden. Öztürk en Nijkerken hebben zelf besloten zich niet meer herkiesbaar te stellen.

Selçuk Öztürk
Van de drie vertrekkende Limburgse Kamerleden zat Öztürk (Roermond) met acht-een-half jaar het langst in de Tweede Kamer, vanaf 8 november 2012 namelijk. Eerst voor de PvdA, vanaf november 2014 na het vertrek uit die partij voor de groep Kuzu/Öztürk. Van daaruit werd later de partij DENK opgericht.

Voor Öztürk was doorslaggevend dat hij het na acht-en-een half jaar ‘topsport’ - het een paar keer per week met de trein op en neer van Den Haag naar Roermond, met een gezin met vier kinderen - rustiger aan wilde gaan doen. "Om meer ruimte te hebben voor de leuke kant van het leven, al ga ik de hectiek en de spanning ook missen." Öztürk zegt dat hij zijn belangrijkste doel heeft bereikt via DENK: "Het geluid van de ongehoorden in de Tweede Kamer te laten horen."

L1

Chantal Nijkerken
Chantal Nijkerken (Schinveld) kwam op 31 maart 2015 in de Tweede Kamer. Dus woensdag exact zes jaar geleden. Nijkerken verklaart een dubbel gevoel te hebben bij haar afscheid. "Ik ga het werk, de collega’s en de werkbezoeken missen. Tegelijk is het fijn meer thuis en in de buurt van huis te zijn", aldus Nijkerken. "Deze deur gaat dicht maar een andere gaat zeker open."

Ze heeft het idee dat ze Limburg en Den Haag dichterbij heeft weten te brengen. Met als meest zichtbare resultaat de twee regio-deals voor haar eigen regio Parkstad en voor Noord-Limburg. "Er is ook veel achter de schermen gebeurd. Limburg staat op de kaart in Den Haag. Ik hoop dat mijn opvolgers daarmee doorgaan", zo Nijkerken.

L1

Martijn van Helvert
Voor Martijn van Helvert (Sittard) komt er noodgedwongen na ruim zes jaar een einde aan zijn kamerlidmaatschap. Want hij had nog graag willen doorgaan. Van Helvert werd op 12 november 2014 geïnstalleerd. "Ik richt de blik naar voren en vier vandaag dat ik dit werk heb mogen doen, met name dankzij de Limburgse kiezers. Ik heb voor Limburg ook veel kastanjes uit het vuur kunnen slepen", zo stelt Van Helvert. Hij heeft inmiddels zijn eigen onderneming herstart waarmee hij eind 2014 was gestopt. Dat bedrijf richt zich op het adviseren van andere bedrijven om ideeën en plannen goed op papier te zetten en die op de goede plek te doen belanden. "Daar voeg ik nu ook het advieswerk voor ngo’s (niet-gouvernementele organisaties, red.) aan toe die hun idealen ergens willen laten landen", zo zegt Van Helvert.

Kelly Regterschot
Officieel werd ook afscheid genomen van VVD-Tweede Kamerlid Kelly Regterschot uit Landgraaf. Maar zij keert zeker weer terug als er een nieuw kabinet (met de VVD) is gevormd. Regterschot stond 36e op de kandidatenlijst van haar partij. De VVD kwam uit op 34 zetels. Zij schuift bij een nieuw kabinet door omdat hoger geplaatsten op de lijst dan in de regering terecht komen.

L1

Selçuk Öztürk en Martijn van Helvert werden bij hun afscheid van de Tweede Kamer benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

In totaal namen dinsdag 69 van de 150 Tweede Kamerleden afscheid. Woensdag wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen