Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie jaar cel geëist voor illegaal wisselen bitcoins

Geplaatst opdinsdag 8 oktober 2019 - 16:19

Een 53-jarige man uit Heerlen en zijn 61-jarige partner stonden dinsdag voor de rechtbank in Zwolle vanwege het wisselen van bitcoins naar contant geld. De man hoorde daarbij drie jaar cel tegen zich eisen.

De twee wasten 2,5 jaar geld wit dat ze verdienden met onder andere drugshandel, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Gevangenis
Het OM eist dus een gevangenisstraf voor de Heerlenaar. Tegen de vrouw is een werkstraf van 240 uur geëist en zes maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. De eis tegen de vrouw is lager, omdat zij ten opzichte van haar partner een kleinere rol zou hebben gespeeld in de praktijken.

Illegaal verkregen
Daarnaast krijgen ze in beslag genomen geld en onroerend goed niet terug. Ook moeten ze ruim een ton aan illegaal verkregen vermogen betalen. Volgens het OM is dat het bedrag dat ze hebben verdiend aan het omzetten van bitcoins tussen 18 december 2014 en 19 april 2017.

Vaste klanten
De Heerlenaar leek drie vaste klanten te hebben. Een van hen is veroordeeld voor drugshandel via het darkweb. Een ander is opgepakt voor drugshandel. De derde klant is nog niet bekend. Deze wilde bij de verdachte bitcoins ruilen voor contant geld. Dit mislukte echter omdat op dat moment beslag werd gelegd op de rekeningen van het duo. Volgens de officier van justitie had deze derde persoon zich wel bij de politie gemeld vanwege oplichting als zijn bitcoins legaal verkregen waren.

Anonimiteit
Volgens het OM moet de Heerlenaar zich ervan bewust zijn geweest dat de bitcoins van zijn klanten met criminele activiteiten werden verdiend. Met een percentage tussen de drie en vijf procent was zijn provisie hoger dan op plaatsen waar het cryptogeld legaal gewisseld kan worden. Ook werd er gewisseld op parkeerplaatsen terwijl dit ook via een computer kan. Op deze manier konden de klanten onzichtbaar blijven voor de instanties.

Waarschuwing
Verschillende banken waarschuwden het duo voor hun illegale praktijken. Desondanks gingen ze door met het handelen in bitcoins.

De rechtbank doet op 22 oktober uitspraak in de zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen