Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie jaar cel geëist voor berovingen tijdens 'collecte'

Geplaatst opzaterdag 19 november 2016 - 9:17

Drie jaar cel hoorden de Roemeense Leventika D. (23) en Florian R. (24) vrijdag tegen zich eisen.

Officier van justitie David van Kuppeveld had geen goed woord over voor het koppel dat tot hun arrestatie met hun vijf kinderen bij Florians moeder in Duisburg woonde.

Laf en laag
"Wat een laffe en lage daden", zei Van Kuppeveld over de (pogingen tot) berovingen van ouderen in met name Brabant en Limburg (Heibloem, Helden, Meijel, Meterik en Weert). De onvoorwaardelijke celstraf is geëist voor in totaal tien (pogingen tot) diefstal waarvan één met geweld en een winkeldiefstal.

Collecteren
Afgezien van de winkeldiefstal (in het Utrechtse Wilnis) was de werkwijze van het duo volgens justitie telkens dezelfde. De vrouw belde aan en liet een briefje zien dat ze collecteerde voor een goed doel. Als het lukte om binnen te komen, vroeg Leventika een glas water en glipte Florian naar binnen om naar kostbaarheden te zoeken. Op 19 juni sloegen ze op deze wijze drie keer toe; bij een 77-jarige Heldense, een 85-jarige Meijelse en een 92-jarige vrouw in het Brabantse Rucphen.

Geen geld
De verdachten zwegen of ontkenden tijdens de zitting. Leventika verklaarde te bedelen omdat haar partner Florian niet genoeg verdiende om de kinderen te eten te geven. "Waarom dan vanuit Duitsland helemaal naar Wilnis rijden als je geen geld hebt?", vroeg de officier van justitie. Advocaat Annemiek Kok vond de bewijslast mager.

Uitspraak
Maar de smeekbede om terug naar hun kinderen te mogen die ze sinds hun arrestatie op 19 juni niet meer hebben gezien, deed de rechter niet tot een schorsing of opheffing van de voorlopige hechtenis besluiten. Ze zullen de uitspraak op 2 december moeten afwachten in hun cel.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Roemeens stel verdacht van beroven oudjes
Drugspanden op slot in Helden en Meijel
Schuren zijn vaker het doelwit van inbrekers
Politie zoekt verdachten van diefstal en mishandeling
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen