Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dreigende kaalslag winkelstraten slecht voor leefbaarheid'

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 16:55

Als de harde lockdown nog veel langer gaat duren, dan dreigt er een kaalslag in de Limburgse dorps- en stadscentra. "Dit kan uiteindelijk grote gevolgen hebben voor de aantrekkelijkheid van de steden en dorpen in de provincie."

Dat zegt Monique Princen, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Limburg. "Er is de afgelopen jaren veel gedaan om de dorps- en stadscentra in Limburg aantrekkelijker te maken. Als het zo doorgaat maakt dit heel veel kapot."

Geen perspectief
De voorzitter van de belangenorganisatie van het Midden- en Kleinbedrijf verwacht dat er dinsdag tijdens de persconferentie nog geen versoepelingen zullen worden aangekondigd en dat baart haar en veel Limburgse ondernemers zorgen. "Wat we nu weten is dat er totaal geen perspectief is op versoepelingen. En het is afwachten of 'private shopping' door mag gaan en of dat zoveel zoden aan de dijk gaat zetten."

Water aan de lippen
Het water staat namelijk veel ondernemers door de coronacrisis tot aan of zelfs over de lippen, geven centrummanagers van Venray, Venlo, Weert, Venlo, Sittard, Heerlen en Maastricht aan. "In de stad kraakt het in al zijn voegen", reageert Rino Vincken, secretaris van Centrummanagement Sittard. "Voor veel ondernemers is het nu een kwestie van overleven."

Domino-effect
"Uiteindelijk kan deze situatie zelfs invloed hebben op de aantrekkelijkheid van een stad of een dorp", denkt de voorzitter van MKB-Limburg. "Wie wil er nou in een stadscentrum wonen waar minder horeca en winkels zijn? Als er minder winkels zijn, dan heeft dit ook weer invloed op de horeca", zegt Princen. "Het zou zelfs als gevolg kunnen hebben dat jongeren uit onze provincie weggaan en het is juist voor bedrijven belangrijk dat we de jongeren hier houden”, vervolgt de voorzitter. "Je kunt je afvragen of nieuwe bedrijven zich dan nog wel willen vestigen in onze provincie als er zoveel leegstand is."

In Susteren merken ze de eerste problemen al.

Handdoek in de ring gooien ondenkbaar
Ook in Venlo zijn er veel zorgen volgens Marcel Tabbers van Citymanagement Venlo. "Er is geen perspectief en geen horizon, en als die er is, schuift die op. Toch gooien weinig ondernemers de handdoek in de ring. Er is hoop en enthousiasme." Dat merkt ook Paul Kooij, centrummanager van Weert. "We laten ons er niet onder krijgen. Ze zijn niet voor niks ondernemer geworden." In Heerlen is er volgens Douwe Dijkstra, voorzitter van Heerlen Mijn Stad, eveneens moed en vastberadenheid onder de ondernemers om, waar het enigszins mogelijk is, er beter uit te komen.

"Ondernemers zijn taaie mensen", omschrijft Rino Vincken van Sittard. "Hun zaak is jaren of decennia lang hun levenswerk, hun kindje. Daar doe je alles voor om zaak de recht te houden." Volgens hem hebben mensen hypotheken moeten nemen, hun pensioenpot op moeten eten of het geldpotje voor de kinderen aan moeten boren. "Alles wat ze hebben, steken ze in zaak. Die cijfers zie je niet. Het zijn menselijke drama's."

Eigen vermogen
Princen hoort van veel ondernemers dat ze er op dit moment dan ook echt alles aan doen om het hoofd boven water te houden. "Veel ondernemers proberen nu met eigen vermogen hun zaak overeind te houden. Maar dat houdt ook een keer op. Als dit nog lang duurt gaan wij een hele hoge rekening betalen." Dat benadrukt ook Vincken. "In de faillissementscijfers is niet meegenomen hoeveel privégeld er in de zaken verdwijnt", zegt de secretaris van Centrummanagement Sittard. "Veel ondernemers zien dat als sneeuw voor zon verdwijnen."

In Venray proberen ondernemers alles op alles te zetten om toch contact te kunnen houden met klanten.

Niet voorbereid
Marcel Tabbers van Citymanagement Venlo zegt dat bijna niemand is voorbereid op een crisis van deze omvang. Ondernemers kunnen wel gebruikmaken van een aantal steunmaatregelen van het kabinet. Maar de centrummanagers geven aan dat een aantal ondernemers niet in aanmerking komt voor een regeling. "Met name starters konden nergens gebruik van maken", geeft Ferd Geerlings, winkelstraatmanager van Roermond aan. "Er is nu wel een wettelijke regeling om ze ook te helpen. De vraag of dat niet te laat komt."

Aanjaagfonds
In Horst heeft de gemeente in december een aanjaagfonds in het leven geroepen voor winkeliers die in crisistijd willen investeren in hun winkelpand en activiteiten. "Het potje is bedoeld voor winkeliers in het centrum van Horst, Sevenum en Grubbenvorst", vertelt wethouder Rudy Tegels. "In het aanjaagfonds zit in totaal 75.000 euro voor een periode van zes maanden. Met het geld moet de leegstand in winkelcentra tegen worden gegaan en ondernemerschap in crisistijd gestimuleerd worden."

Wat moet er nu gebeuren?

De toekomst
Ondanks alle misère houden veel ondernemers hun rug recht, blijkt na een ronde van onze verslaggevers door de provincie. "Ik hoop dat zodra alles weer opengaat, dat mensen dan ook weer gaan funshoppen. We smachten allemaal naar meer vrijheid", aldus Princen. Ferd Geerlings van Roermond en Paul ten Haaf, centrummanager van Maastricht, denken zelfs dat het funshoppen meer gaat worden.

"Als er mogelijkheden zijn komt er een explosie van bezoeken aan cultuur, hapje eten, mensen die naar buiten willen", verwacht Ten Haaf. "Mensen hunkeren naar vermaak, sociale contacten. Het wordt meer een uitdaging om goed crowdmanagement toe te passen om de veiligheid te waarborgen." Geerlings: "Mensen hebben zo'n lange tijd opgehokt gezeten, ze willen nu genieten van het leven."

Paul Kooij van Weert denkt dat er wel meer moeite gedaan moet worden om het vertrouwen terug te krijgen van de consument. Daar sluit Douwe Dijkstra van Heerlen zich bij aan. "Bij oudere groepen die zich kwetsbaar voelen en het huis niet uit durven, moet het vertrouwen ontstaan dat ze in de stad niets oplopen."

Optimisme
De centrummanager van Maastricht denkt dat de hoofdstad van de provincie aantrekkelijk blijft. "Uit onderzoek uit het verleden is gebleken dat steden met universiteiten en academische ziekenhuizen er sneller en beter uitkomen dan steden die dat niet hebben. De monumentale compactheid van Maastricht helpt daarbij mee."

Compacter winkelgebied
Andere Limburgse steden zetten, al voor de coronatijd, in op een compacter winkelgebied. "Ik heb sterk de indruk dat vertier in de stad er in de toekomst anders uit gaat zien", zegt Kooij uit Weert. "Je moet meer doen en organiseren om mensen de jas aan te laten trekken om naar de stad te komen. Dat was voor de pandemie al. Daar ligt een grote uitdaging." Toch is hij hoopvol. "Je zag toen vorig jaar de regels versoepelden, direct weer leven terugkomen in de stad. Mensen hebben behoefte om weer een bezoek te brengen en ondernemers in eigen stad een warm hart toe te dragen."

Elkaar nodig
De centrummanagers vinden ook dat er meer samengewerkt moet worden om de leegstand tegen te gaan. "Horeca en winkeliers zijn een team in de stad", vindt Rino Vincken van Sittard. "Je hebt elkaar nodig. Het hangt samen. Als de horeca uit stad is, zijn de winkels dood en als winkels weg zijn, is horeca dood." Ook moet de onroerend goedsector volgens de Roermondse winkelstraatmanager meedenken aan een oplossing, zoals huurverlaging of stukje kwijtschelding.

Om de ondernemers te helpen deze tijd door te komen, zou de overheid meer steun moeten geven. "Het is de overheid die ons heeft verplicht dicht te gaan. Zij is ook verplicht om nu te steunen", vindt Rino Vincken. "Het gaat niet om winst maken, maar dat minimaal de vaste lasten betaald kunnen worden. Het steunpakket is momenteel niet toereikend."

Tegelijk open
Hoe dan ook, de ondernemers gaan liever gisteren dan vandaag open. "Het is de koppigheid van ondernemers die zeggen: 'ik ben toch niet voor niets ondernemer geworden, ik wil lekker lekker ondernemen, dus doe de winkels open en laat me m'n ding doen'", schetst Douwe Dijkstra van Heerlen het beeld. Paul ten Haaf van Maastricht pleit ervoor om retail, horeca en cultuur tegelijk te openen. "Misschien niet zeven dagen in de week, maar een paar dagen als opstart." Dat vindt ook Dijkstra. "Als iedereen in de winkel zich aan de regels houdt, dan is het beter om samen gelijk open te gaan om spreiding te krijgen."

Het lijkt erop dat de ondernemers nog tot zeker 24 maart moeten wachten op openstelling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen