Overslaan en naar de inhoud gaan

Drama Notre-Dame herinnert aan brand Sint-Servaasbasiliek

Geplaatst opdinsdag 16 april 2019 - 17:45

De verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs roept bij veel Maastrichtenaren herinneringen op aan 1955. Toen stond de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht in lichterlaaie.

Ook hotelier Camille Oostwegel kan die brand als de dag van gisteren herinneren. Hij zag als 5-jarige jongen hoe de basiliek door het vuur werd getroffen.

Gefascineerd
"Ik bleef slapen bij mijn opa en weet nog dat ik de toren in elkaar zag storten", zegt Oostwegel. De dag erna liep hij met zijn grootvader langs het Kruisherenklooster. Hij zei tegen hem dat daar geen brand kon ontstaan. "Toen mijn opa vroeg waarom dan niet, zei ik dat er geen toren op het klooster stond." Volgens Oostwegel is hij vanaf toen gefascineerd geweest door het klooster.

Lees ook: Oostwegel: 'Herstel Notre-Dame gaat decennia duren'

Nu heeft hij er een hotel in gevestigd. In de dakconstructie zitten ook veel eeuwenoude houten balken, net als bij de Notre-Dame. Als brandpreventie hangt er een lasercamera in de nok van het dak. "De brand in Parijs heeft iedereen wakker geschud. Dat is misschien het enige goede aan dit drama."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen