Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Drama Notre-Dame herinnert aan brand Sint-Servaasbasiliek

Geplaatst opdinsdag 16 april 2019 - 17:45

De verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs roept bij veel Maastrichtenaren herinneringen op aan 1955. Toen stond de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht in lichterlaaie.

Ook hotelier Camille Oostwegel kan die brand als de dag van gisteren herinneren. Hij zag als 5-jarige jongen hoe de basiliek door het vuur werd getroffen.

Gefascineerd
"Ik bleef slapen bij mijn opa en weet nog dat ik de toren in elkaar zag storten", zegt Oostwegel. De dag erna liep hij met zijn grootvader langs het Kruisherenklooster. Hij zei tegen hem dat daar geen brand kon ontstaan. "Toen mijn opa vroeg waarom dan niet, zei ik dat er geen toren op het klooster stond." Volgens Oostwegel is hij vanaf toen gefascineerd geweest door het klooster.

Lees ook: Oostwegel: 'Herstel Notre-Dame gaat decennia duren'

Nu heeft hij er een hotel in gevestigd. In de dakconstructie zitten ook veel eeuwenoude houten balken, net als bij de Notre-Dame. Als brandpreventie hangt er een lasercamera in de nok van het dak. "De brand in Parijs heeft iedereen wakker geschud. Dat is misschien het enige goede aan dit drama."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen