Overslaan en naar de inhoud gaan

Drager Willems-Orde en bevrijder Limburg (104) overleden

Geplaatst opvrijdag 14 mei 2021 - 13:52

In het Britse Norfolk is de oudste drager van de Militaire Willems-Orde overleden. Kenneth George (Ken) Mayhew was 104 jaar oud, zo meldt het ministerie van Defensie.

Mayhew kreeg de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding in 1946 voor zijn heldhaftig optreden tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. Hij was betrokken bij onder meer de bevrijding van Weert, Venray en het net over de Limburgse grens gelegen Overloon. Nu hij is overleden, zijn er geen geridderde helden uit de Tweede Wereldoorlog meer in leven.

Video: L1

D-Day
Bij de invasie op de Franse kust op 6 juni 1944 (D-Day) was Mayhew commandant van een compagnie met dertien pantserrupsvoertuigen. Zijn eenheid landde op Sword Beach, nam een complex van twaalf bunkers met 150 militairen in en bevrijdde Colleville-sur-Orne. Daarna volgde het plaatsje Flers. Vervolgens rukte de compagnie via België op naar Nederland.

Bevrijding van Weert en Venray
"Daar moesten we aansluiting zien te vinden met de troepen die waren geland bij Arnhem", zei Mayhew enkele jaren geleden in een interview in de Defensiekrant. Dat lukte zoals bekend niet, maar het bataljon vierde wel successen op de grens van Limburg en Gelderland. Zijn compagnie was betrokken bij de bevrijding van Weert (22 september 1944), Venray en Overloon (16-19 september 1944). Mayhew verdiende de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor zijn heldhaftig optreden in die periode, bij het slaan van een bruggenhoofd over de Loobeek in Limburg. Hij raakte daarbij gewond.

'Geweldige eer'
Toen hij na de bevrijding van Europa terugkeerde in Engeland nam het leven snel zijn gewone gang. "Er moest gewerkt worden. Ik had een jong gezin." In 1946 werd de reserve-majoor ontboden op de Nederlandse ambassade in Londen. Mayhew was echter nog herstellende van een verwonding en kreeg daarom de Militaire Willems-Orde en de bijbehorende oorkonde in het ziekenhuis per post opgestuurd. "Je stond er verder niet bij stil, maar ik vond het destijds wel een geweldige eer", aldus Mayhew.

Herdenking
Mayhew was in 2019 nog in Venray bij de herdenking van de bevrijding om te vieren dat Venray en Overloon 75 jaar eerder bevrijd waren.

Lees ook: Oudste drager Willemsorde bij herdenking Venray

Militaire Willems-Orde
Er zijn nog drie Ridders Militaire Willems-Orde: luitenant-kolonel Gijs Tuinman, majoor Marco Kroon en reserve-majoor Roy de Ruiter. Zij kregen de onderscheiding voor hun moedige optreden in Afghanistan. De Ruiter als Apachevlieger, Kroon en Tuinman voor hun aandeel op de grond.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen