Overslaan en naar de inhoud gaan

Draaideurcrimineel wil naar inrichting 'om te overleven'

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2016 - 21:41

De Maastrichtse draaideurcrimineel Jo C. (51) wil naar een inrichting voor stelselmatige daders.

De zogenoemde ISD- maatregel moet hem in staat stellen zijn leven op orde te krijgen. Onder meer omdat C. door ISD de nodige hulp krijgt. "Ik heb het hard nodig, anders overleef ik het niet", verklaarde hij woensdag voor de Maastrichtse rechtbank.

OM
Het Openbaar Ministerie (OM) steunt de Maastrichtenaar in zijn wens. Na een reeks diefstallen, bedreigingen, een mishandeling en huisvredebreuk die tussen november 2014 en augustus 2015 plaatsvonden, móet iets gebeuren. Dat vinden alle betrokkenen. De Maastrichtenaar zit momenteel vast.

'Ik sla geen vrouwen'
C. bekent een vriendin geduwd en bij de keel gepakt te hebben. Geslagen werd er niet, zegt hij. Het OM én de rechtbank zijn het daarmee eens. "Ik ben dan wel een crimineel, maar ik sla geen vrouwen. Ze wilde me buiten krijgen tijdens een woordenwisseling. Ik vind het vreselijk, zeker toen ik de foto’s zag. Het is mijn beste vriendin."

Bedreiging met een stoel
Bij het Leger des Heils bedreigde de dakloze Maastrichtenaar een medewerker met een stoel, agenten vreesden dat C. hen met een schop te lijf zou gaan. Ook verbaal liet de Maastrichtenaar zich gelden. Verder ging hij bij een super twee keer met blikken bier op de loop.

Open kaart
C. speelt open kaart voor de rechtbank. Hij bekent alles. "Er moet iets gebeuren. Ik ben al jaren met de gemeente in gesprek over huisvesting, maar dat levert niets op. Mijn grote geluk is dat ik drieënhalf jaar de cel in ging. Ik woog 40 kilo, heb hiv en hepatitis A, B, C én D. Als ik op straat kom, ben ik dood. Dat zegt de dokter ook."

Hiddema
Officier van justitie Wil Peute denkt dat ISD de beste oplossing is. "De rechtbank moet wél tussentijds kunnen toetsen of alles goed verloopt." Theo Hiddema, raadsman van de verdachte, sluit zich daarbij aan. "Mijn cliënt legt het moede hoofd in de schoot."

Grap
C. sluit af met een verklaring. "Ik heb een code. Geen inbraken, oude mensen, vrouwen of kinderen. Ik pak alleen van de grote hoop." Het verleidt de voorzitter van de rechtbank tot een grap. "Dacht ik even dat u ging zeggen dat je niet aan andermans spullen mag zitten."

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Drie jaar cel voor ontvoering van man uit Roermond
Zeven maanden cel voor veelpleger
Man uit Maastricht krijgt celstraf voor bedreigingen
Stomdronken man de cel in voor dodelijk ongeluk
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen