Overslaan en naar de inhoud gaan

Draagvlak plan Lob van Gennep: provincie wacht onderzoek af

Geplaatst opdonderdag 12 september 2019 - 15:04

Het provinciebestuur vindt het nog te vroeg om te concluderen of er al dan niet voldoende draagvlak is voor het omstreden plan Lob van Gennep tegen hoogwater.

Dat kan pas eind 2020, wanneer het onderzoek naar het plan is afgerond, zo antwoordt het provinciebestuur op vragen van CDA en GroenLinks. Dan wordt ook pas duidelijk hoe het plan er precies uit komt te zien.

Lees ook: Vragen aan GS over hoogwatermaatregelen

Draagvlak
Het provinciebestuur zegt wel dat draagvlak een heel belangrijk criterium is. Het verwijst daartoe ook naar het collegeprogramma waarin staat dat het provinciebestuur bij haar beleid oog heeft voor de menselijke maat en draagvlak bij inwoners. ‘Dit betekent dat wij onze inwoners zo goed mogelijk zullen betrekken bij ons beleid’, zo valt er te lezen.

Den Bosch en Rotterdam
De Lob van Gennep houdt in dat de dijken langs de Maas bij Gennep en Mook en Middelaar worden verhoogd. Maar tegelijk worden die zo ingericht dat bij extreem hoogwater vijf dorpen onder water kunnen worden gezet om stroomafwaarts steden als Den Bosch en Rotterdam te ontzien.

Verzet
Het gaat om de dorpen Ven-Zelderheide, Ottersum, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek. Inwoners in die dorpen verzetten zich daar fel tegen, zo bleek onlangs tijdens informatie-bijeenkomsten van het Waterschap Limburg.

Schade vergoeden
Dat is ook de reden dat de fracties van CDA en GroenLinks heel grote vraagtekens hebben bij het plan. Als het dan al door zou gaan, moet schade voor de inwoners volledig worden vergoed door het Rijk, zo vinden zij. ‘Want de inwoners nemen een maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich voor miljoenen inwoners in het westen’.

160 miljoen euro
Voor de uitwerking van het plan voor de Lob van Gennep is 160 miljoen euro beschikbaar gesteld door het Rijk, de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, de waterschappen en de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen