Overslaan en naar de inhoud gaan

Draagcapaciteit MECC deed Maastricht uiteindelijk de das om

Geplaatst opvrijdag 30 augustus 2019 - 14:50

Rotterdam Ahoy bleek betere papieren te hebben dan het MECC en verwelkomt in 2020 het Songfestival. Tijdens een persconferentie werd duidelijk dat de draagcapaciteit van de spanten van het MECC uiteindelijk de oorzaak was van het verlies van Maastricht.

Van de Wiel zegt tegen L1 dat later in het proces pas duidelijk werd dat het plafond een draagcapaciteit moest hebben van 200 ton. Daar kon het MECC niet aan voldoen. Rotterdam Ahoy ook niet, maar die kwam er het dichtst bij in de buurt.

Heel dankbaar
"Wij zijn heel dankbaar als het gaat om wat we hebben laten zien, als het gaat om de stad en de regio", zei burgemeester Annemarie Penn-te Strake op de persconferentie. De burgemeester, gedeputeerde Joost van den Akker en MECC-directeur Rob van de Wiel zijn trots op de gezamenlijke inzet waardoor Maastricht bij de laatste twee kandidaatsteden zat.

Bestemming valt tegen
Toch overheerste bij Van de Wiel vooral de teleurstelling. "Ik had graag ander nieuws gebracht", zegt hij. "De reis was mooi, de bestemming kan wellicht tegenvallen. We kwamen om te winnen en we gaan een keer winnen. Het heeft enorm veel opgeleverd."

Geduchte concurrent
"Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat de Ahoy een geduchte concurrent was", zegt de MECC-directeur. "Ahoy is enorm geschikt voor dit soort festiviteiten." Volgens Van de Wiel wilde de organisatie de eventuele tekortkomingen van het MECC compenseren door beter in te zetten op andere factoren in het bidbook.

Kostenplaatje
Een van die factoren is het budget. Tijdens de persconferentie werd bekend dat gemeente Maastricht 6 miljoen euro wilde investeren in het liedjesfestijn. De provincie Limburg had er 6,5 miljoen euro voor over gehad. De mensen en middelen die al in huis zijn, staan garant voor 5,2 miljoen euro. Die kostenpost is dus niet extra. De inkomsten uit activiteiten in de stad tijdens het Songfestival worden beraamd op zo'n 700.000 euro.

De campagne heeft tot nu toe 300.000 euro gekost.

Video: L1

Rotterdamse geheimhouding
Of Rotterdam Maastricht heeft afgetroefd op financieel gebied is moeilijk te zeggen. "Ik weet niet wat Rotterdam heeft geleverd", zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Bij de persconferentie van Rotterdam gaf de wethouder aan dat er op het budget van Rotterdam nog geheimhouding berust.

Lek
Van de Wiel ging ook nog even in op het kortstondig online staan van een pagina op de officiële Eurovisie Songfestival-website afgelopen woensdag. Daarop stond dat Rotterdam in 2020 de gaststad van het Songfestival zou worden.

Lees ook: Commotie: verklapt Songfestival-website nu al gaststad?

Kijk hieronder de persconferentie terug.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Ook in 2020 komt er op Hemelvaartsdag 21 mei weer een nieuwe lijst met de leukste Limburgse liedjes aller tijden voorbij op L1 Radio. Deze wordt op L1 TV ondersteund door een marathonuitzending met de mooiste clips uit de L1mbo Top 100 van de afgelopen jaren. Maar zover is het nog niet, want er moet nog gestemd worden.

Je kunt hier stemmen
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen