Overslaan en naar de inhoud gaan

Draagcapaciteit MECC deed Maastricht uiteindelijk de das om

Geplaatst opvrijdag 30 augustus 2019 - 14:50

Rotterdam Ahoy bleek betere papieren te hebben dan het MECC en verwelkomt in 2020 het Songfestival. Tijdens een persconferentie werd duidelijk dat de draagcapaciteit van de spanten van het MECC uiteindelijk de oorzaak was van het verlies van Maastricht.

Van de Wiel zegt tegen L1 dat later in het proces pas duidelijk werd dat het plafond een draagcapaciteit moest hebben van 200 ton. Daar kon het MECC niet aan voldoen. Rotterdam Ahoy ook niet, maar die kwam er het dichtst bij in de buurt.

Heel dankbaar
"Wij zijn heel dankbaar als het gaat om wat we hebben laten zien, als het gaat om de stad en de regio", zei burgemeester Annemarie Penn-te Strake op de persconferentie. De burgemeester, gedeputeerde Joost van den Akker en MECC-directeur Rob van de Wiel zijn trots op de gezamenlijke inzet waardoor Maastricht bij de laatste twee kandidaatsteden zat.

Bestemming valt tegen
Toch overheerste bij Van de Wiel vooral de teleurstelling. "Ik had graag ander nieuws gebracht", zegt hij. "De reis was mooi, de bestemming kan wellicht tegenvallen. We kwamen om te winnen en we gaan een keer winnen. Het heeft enorm veel opgeleverd."

Geduchte concurrent
"Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat de Ahoy een geduchte concurrent was", zegt de MECC-directeur. "Ahoy is enorm geschikt voor dit soort festiviteiten." Volgens Van de Wiel wilde de organisatie de eventuele tekortkomingen van het MECC compenseren door beter in te zetten op andere factoren in het bidbook.

Kostenplaatje
Een van die factoren is het budget. Tijdens de persconferentie werd bekend dat gemeente Maastricht 6 miljoen euro wilde investeren in het liedjesfestijn. De provincie Limburg had er 6,5 miljoen euro voor over gehad. De mensen en middelen die al in huis zijn, staan garant voor 5,2 miljoen euro. Die kostenpost is dus niet extra. De inkomsten uit activiteiten in de stad tijdens het Songfestival worden beraamd op zo'n 700.000 euro.

De campagne heeft tot nu toe 300.000 euro gekost.

Video: L1

Rotterdamse geheimhouding
Of Rotterdam Maastricht heeft afgetroefd op financieel gebied is moeilijk te zeggen. "Ik weet niet wat Rotterdam heeft geleverd", zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Bij de persconferentie van Rotterdam gaf de wethouder aan dat er op het budget van Rotterdam nog geheimhouding berust.

Lek
Van de Wiel ging ook nog even in op het kortstondig online staan van een pagina op de officiële Eurovisie Songfestival-website afgelopen woensdag. Daarop stond dat Rotterdam in 2020 de gaststad van het Songfestival zou worden.

Lees ook: Commotie: verklapt Songfestival-website nu al gaststad?

Kijk hieronder de persconferentie terug.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen