Overslaan en naar de inhoud gaan

Dorp pakt aan na brand enige kroeg: 'Het is ook ons café'

Geplaatst opzaterdag 3 juli 2021 - 7:00

Geijsteren zal het voorlopig zonder café moeten doen. De enige kroeg in het dorp is door brand verwoest. Ondanks alle hulp van de gemeenschap en daarbuiten duurt het nog zeker één jaar voordat 't Trefpunt weer open kan.

Horecacollega's uit Venray startten razendsnel een crowdfundingsactie. Het Sint Willibrordusgilde in Geijsteren heeft een rekeningnummer geopend voor donaties. Ook is er sprake van een benefietconcert dat geld kan opleveren voor de getroffen ondernemers.

Betrokkenheid
"De betrokkenheid van iedereen is geweldig. Ik ben de eigenaar, maar de kroeg is van het hele dorp zeggen ze hier", zegt Roel Groetelaers. Hij herkent 't Trefpunt niet meer. De helse brand heeft zijn horecazaak veranderd in een zwartgeblakerd karkas. Vrienden helpen hem stempels te zetten om het plafond te stutten.

Hechte gemeenschap
Jeroen Visser coördineert alle initiatieven. "We zijn maar een kleine gemeenschap van zo'n 450 mensen, maar daarom is het ook zo hecht. Het café is ook van ons en daarom bouwen we het samen weer op."

"Zo gaat dat hier. Dat doe je voor elkaar", zegt Rob Gielen. Gielen is de voorzitter van carnavalsvereniging De Keieschieters en is ook de plaatselijke aannemer in Geijsteren. "Waar een klein dorp groot in kan zijn. Dat is het denk ik."

'Wat een ellende'
Roels vader, Theo, veegt het kapot gesprongen glas bij elkaar. Dertig jaar geleden runde hij 't Trefpunt met zijn vrouw. "Sodeju, wat een ellende", vertelt hij. "We proberen de rommel maar een beetje bij elkaar te vegen. Er zit niks anders op."

Lees ook: Felle uitslaande brand in Geijsteren

Steunbetuiging
Lean Groetelaers is de echtgenote van Roel. Ze regelt de verzekeringszaken en administratie. Er moet heel wat geregeld worden na zo'n verwoestende brand. "Het is honderd meter lopen van ons huis naar de zaak. Daar doe ik nu een kwartier over. Iedereen spreekt je aan en biedt hulp. Daar maken we ook dankbaar gebruik van. Het hele huis staat vol bloemen en kaartjes als steunbetuiging", aldus de vrouw van de eigenaar.

Nieuwe bar
Daags na de brand had hij de zaak, of wat er van over was, liever meteen verkocht. "Dat is je gevoel. Zet er maar een te koop bordje bij. Maar even later begint toch je ondernemershart te spreken." Tijdens een wandeling met Lean en de hond zei hij tegen zijn vrouw: "Ik weet waar ik de nieuwe bar wil plaatsen straks als de zaak weer opgebouwd wordt. Kijk, we zijn toch weer aan de toekomst aan het denken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen