Overslaan en naar de inhoud gaan

'Doping jarenlang dilemma binnen Rabobank-ploeg'

Geplaatst opwoensdag 30 juni 2021 - 20:45

Het gebruik van doping was veertien jaar lang een probleem binnen de Rabobank-ploeg. De bekende wielerformatie worstelde elke wedstrijd opnieuw met het probleem.

Dat blijkt uit onderzoek van Maarten Kolsloot in zijn boek De Raboploeg. Theo de Rooij, oud ploegleider en directeur van de Nederlandse wielerploeg, bevestigt die worsteling bij L1.

Boek
Sportjournalist Maarten Kolsloot bracht onlangs een boek uit over de geschiedenis van de Rabobank-ploeg, waarin het hele verhaal wordt verteld. Kolsloot was woensdagavond te gast in het L1-programma Tour de L1mbourg, vanuit Beesel.

Slagveld
De Rooij zegt tegen L1 dat vooral de wielersport had te lijden onder doping en dan met name het middel erytropoëtine (EPO). "De wielersport is het slagveld geweest van het EPO-slagveld. Andere sporten en atleten zijn met de schrik vrijgekomen. Maar de wielersport heeft ook een groot deel van de oplossing bijgedragen. Er zijn heel veel slachtoffers gevallen in de wielerwereld. Uiteindelijk heeft dat in 2008 geresulteerd in het bloedpaspoort."

Volgens Dopingautoriteit stimuleert EPO de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Hierdoor wordt er meer zuurstof vervoerd in het lichaam. Een sporter kan dan langer op een hoger niveau presteren.

Aanrekenen
Volgens De Rooij is het te eenvoudig om de wielersport van alles de schuld te geven. "Je kan het niet één sport aanrekenen dat er EPO bestaat, maar we hebben er wel een zware prijs voor betaald als sport. Iedereen heeft moeten werken in die context en ik heb daarin mijn beslissing en verantwoordelijk genomen, en ik sta er voor honderd procent achter", zegt De Rooij overtuigend. "De Amstel Gold Race van 2001 was ook niet een uitzonderlijk probleem, elke wedstrijd van 1993 tot 2007 stond in het teken van dit probleem. Niet specifiek die ene Amstel Gold Race."

Rasmussen
Twee grote zaken speelden een belangrijke rol in die tijd. De bekendste zaak was rond Lance Armstrong, wiens zeven Touroverwinningen allemaal werden afgenomen. "Hij was net zo goed slachtoffer. Hij is nog steeds de beste, dat zal hij ook altijd blijven", zegt De Rooij met overtuiging in zijn stem. De andere zaak was De Rooij zelf bij betrokken. Als algemeen directeur haalde hij Michael Rasmussen uit de Tour, die op weg was naar de eindoverwinning in 2007. Volgens Maarten Kolsloot is Rasmussen nog altijd bitter over zijn verlies van zijn gele trui. "Niet zo zeer bitter over zijn dopinggebruik, maar vooral dat hij niet beter de regels heeft ontdoken."

Kennis
Volgens Kolsloot was er wel kennis bij de Rabobank zelf over het dopinggebruik. "Je hebt twee begrippen: de een is weten, de ander is een soort van begrijpen. Ik denk niet dat iemand van de bank wist waar de EPO lag, maar er waren momenten dat het wel aan de orde kwam. Een daarvan was dat interim-directeur Henri van der Aat met de ploegarts zat en hem vroeg of hij kon garanderen dat er niks was gebeurd en toen werd de ploegarts rood. Dat zijn momenten dat er kennis ontstaat bij die bank. Het was een waanzinnig succesvol project voor de bank en dat draai je niet zomaar de nek om", besluit Kolsloot.

Kolsloot sprak voor zijn boek 'De Raboploeg' met diverse mensen die betrokken waren bij de ploeg, onder wie Jan Raas. Een van de heftigste anekdotes is afkomstig van Raas, een van de oprichters van de ploeg:

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen