Overslaan en naar de inhoud gaan

Doorbraak voor Lob Gennep: 160 miljoen voor ontwikkeling

Geplaatst opdinsdag 27 november 2018 - 22:12

Na 20 jaar van overleg lijkt er duidelijkheid te komen over de Lob bij Gennep.

De 160 miljoen euro worden betaald door het Rijk, de Waterschappen, de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland en gemeenten Gennep en Mook en Middelaar.

Ontwikkeling
Dit geld is bestemd om het gebied verder te ontwikkelen. Het is uiteindelijk de bedoeling om de Lob beter geschikt te maken om bij hoogwater in de Maas water op te vangen..

Laaggelegen
De Lob van Gennep is een laaggelegen gebied tussen Gennep en Mook dat is aangewezen als waterberging bij extreem hoog water. Door het onder water te laten lopen, kunnen problemen verderop, in stedelijke bebouwing, worden voorkomen.

Extreme omstandigheden
Volgens het Waterschap Limburg zal dit alleen bij extreme omstandigheden voorkomen. "De mensen die er nu wonen worden dan beter beschermd dan nu", zegt bestuurder Rein Dupont van Waterschap Limburg. "Onder water laten lopen is nodig bij waterstanden die eens in de honderden jaren voorkomen. Je moet denken aan twee keer zoveel water als bij de overstromingen in 1993 en 1995."

Bij de herinrichting van het gebied zullen tegelijkertijd de dijken worden verhoogd, om 'spontante' overstromingen van de Maas te voorkomen.

Toerisme
Het onderzoek naar de herinrichting gaat waarschijnlijk zeker een jaar duren. De bedoeling is ook dat het landschap aantrekkelijker wordt gemaakt, voor toerisme en recreatie.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen