Overslaan en naar de inhoud gaan

Doorbraak: Kamermeerderheid voor gereguleerde wietteelt

Geplaatst opvrijdag 23 september 2016 - 9:47

Voor het eerst is er een Kamermeerderheid voor het gecontroleerd telen van wiet.

Vanuit Limburg is lang gelobbyd voor die controle 'aan de achterdeur'. D66-Kamerlid Vera Bergkamp lijkt het nu te gaan lukken.

Onder controle
Wiet moet voortaan geteeld worden door ondernemingen die onder controle staan van de overheid en die ook belasting betalen. Overige kwekerijen worden opgespoord en gesloten. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, die een initiatiefwetsontwerp van D66 hierover steunt.

Gidsland in Europa
Daarmee is voor het eerst in de parlementaire geschiedenis een meerderheid voor het reguleren van wietteelt. "Nederland wordt weer gidsland in Europa als het wetsvoorstel wordt aangenomen", zegt initiatiefneemster D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp.
Foto: ANP/Bart Maat

Criminele sector
Zij wijst erop dat de bestrijding van illegale teelt handenvol geld kost en dat er gezondheidsrisico’s zijn. "De criminele sector floreert nu. Er is brandgevaar op naar schatting 50.000 plekken, ook in woonwijken. En dat terwijl 500.000 gebruikers in Nederland geen enkel zicht hebben op wat de kwekers in de wiet stoppen. Ze hebben geen idee wat ze roken."

Heerlen, Roermond en Venlo
De kern van het wetsvoorstel is dat coffeeshophouders wiet inkopen van 'vergunninghouders' die de softdrugs telen en op kwaliteit laten controleren door de overheid. Tientallen burgemeesters, onder wie die van Heerlen, Roermond en Venlo, dringen hier al langer op aan, maar vonden geen gehoor in Den Haag.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen