Overslaan en naar de inhoud gaan

Door tbs-vlogger gegijzelde chauffeur: 'Ik was doodsbang'

Geplaatst opwoensdag 10 juni 2020 - 8:55

Twee tbs'ers bedreigden tijdens de ontsnapping uit een kliniek in maart een behandelaar en sloegen in een taxi op de vlucht. De gegijzelde taxichauffeur spreekt voor het eerst over zijn ervaringen: 'Ik wist echt niet wat me overkwam en was bang dat hij mij zou doodschieten'.

Op 1 maart ontsnapten tbs'ers Dennie M. en Antoni van H. uit de kliniek FPC de Kijvelanden in Poortugaal, onder de rook van Rotterdam. M. werd door de politie doodgeschoten. Hij bleek de patiënt te zijn die in het verleden vlogde vanuit de Oostrumse kliniek De Rooyse Wissel.

Lees ook: Tbs'er De Rooyse Wissel filmt stiekem messen en drugs

Wapens
De twee mannen bedreigden de taxichauffeur tijdens de ontsnapping met een vuurwapen en een mes, zo zegt hij in De Telegraaf. 'Als je niet luistert, schieten we je dood.' De politie achtervolgde het voertuig tot een bedrijventerrein in Ochten, waar de ontsnapte tbs'ers te voet verder gingen. Bij de schietpartij die volgde, werd M. neergeschoten. De politie pakte de andere vluchter op.

De politie hield ook de taxichauffeur aan. Een agent richtte zijn wapen op hem. 'Ik was doodsbang en vertrouwde niemand meer. Maar ik moest meteen gaan liggen op de grond en werd toen aangehouden.'

Lees ook: Doodgeschoten tbs'er blijkt vlogger Rooyse Wissel

Verandering
Het leven van de chauffeur is sindsdien veranderd. 'Ik slik medicijnen om beter te kunnen slapen en tegen de stress en ik volg therapie. De gijzeling heeft van mij een ander mens gemaakt. Ik ben niet meer de man die ik was voor mijn gezin en vrienden. Dat doet me pijn.' Ook is hij bang om met onbekenden in een ruimte te zitten en wil hij stoppen met rijden.

Video's
Dennie M. kwam regelmatig in het nieuws toen hij in De Rooyse Wissel in Oostrum zat. Hij had tbs vanwege zijn bijdrage aan de ontvoering en gijzeling van een jongen van vijftien uit Scheveningen.

De tbs'er filmde in 2018 zijn eigen uitbraak in De Rooyse Wissel. Hij slaagde er toen in zijn celdeur te openen en lange tijd alleen in het complex rond te dwalen. Ook maakte hij - tegen de regels in - met zijn mobiele telefoon en een smartwatch video's van verschillende ruimtes, patiënten en medewerkers. De man postte die beelden op YouTube. De eerste reeks video's is in juni 2018 geüpload en de tweede reeks in september 2019.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen