Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Dood van Portugees: 'Wat heb je gezegd, hoerenjong?'

Geplaatst opvrijdag 10 augustus 2018 - 16:30

De dood van de Portugese stratenmaker Michel Mourao Gonçalves (24) is het resultaat van een, op eerste gezicht nog onschuldige, vechtpartij. Op het moment dat Michel overleed, had niemand in de gaten hoe ernstig de situatie was.

Dat blijkt uit stukken die L1 heeft ingezien. Michel​ kwam op 28 juli om het leven in een pand aan de Oudestraat in Amstenrade.

Lees ook: 'Ruzie over vrouw leidde tot dood Portugees'

Belgische klus
In het pand woonden vier Portugezen. Naast Michel waren dat hoofdverdachte Daniel Joaquim S. (24), Bubacar B. (23) en de oudere Francisco José D. (44). Ze werden er geplaatst door hun baas, een Nederlander die in Portugal woont en daar mensen recruteert voor klussen in Nederland en België. Dit viertal werkte als hulpstratenmaker aan een project in het Belgische dorp Brustem, vlakbij Sint-Truiden.

Gelukzoekers in Amstenrade
De vier waren naar Nederland gekomen met een duidelijk doel: meer geld verdienen. In eigen land verdienden ze in de bouw tussen de 500 en 1000 euro per maand, terwijl ze in Nederland en België bijna 3000 euro zouden verdienen. Hoofdverdachte Daniel was er veel aan gelegen om wat extra's te verdienen; hij is onlangs vader geworden van een zoon en zijn vrouw heeft nog drie kinderen uit eerdere relaties.

'Wat heb je gezegd?'
Diezelfde vrouw is volgens de mannen de aanleiding van de ruzie die Michel fataal werd. Het vermoeden bestond dat het latere slachtoffer telefonisch contact had met de vrouw van Daniel. Dat ging zo ver, dat de vrouw van Michel hem in een telefoongesprek confronteerde met de vermeende affaire. Hij was daar boos over en ging verhaal halen bij Daniel, zo is op camerabeelden te zien. "Wat heb je tegen mijn vrouw gezegd, hoerenjong?", zegt hij meermaals in het Portugees.

Foto: L1 / Frank Moonen

Tijgerklem
Daniel was naar eigen zeggen 'bang dat Michel hem wilde doden.' Volgens de hoofdverdachte had zijn rivaal een mes, maar dat heeft hij van hem kunnen afpakken. Overigens heeft geen enkele andere betrokkene iets gezegd over de aanwezigheid van een mes. Daniel zegt dat hij Michel vastpakte om hem rustig te krijgen. Hiervoor gebruikte hij iets dat hij de tijgerklem noemt; hij klemde zijn armen om de nek van Michel.

Portugese cultuur
Bubacar en Francisco zien dit alles (deels) gebeuren, maar grijpen niet in. Ze zeggen beiden niet meteen in de gaten te hebben gehad hoe erg Michel eraan toe was. Daarnaast wilden ze zich allebei niet bemoeien met de ruzie, uit angst dat ze zelf een klap zouden vangen. Ook wijzen ze op de Portugese cultuur, waarin mannen hun neus niet in elkaars zaken steken.

Boodschappen doen
Na het gevecht is Francisco 'gewoon' boodschappen gaan doen met Daniel. Op weg naar de Aldi zien ze politiewagens voorbij komen. Daniel weet dan naar eigen zeggen nog niet dat Michel is overleden, maar voelt wel aan zijn water dat de politie hem moet hebben. Hij denkt dan nog dat ze hem komen halen voor mishandeling. Pas later op de dag, op het politiebureau, hoort hij het slechte nieuws.

Geen moord
Inmiddels is het label 'moord' van de zaak gehaald, stelt Theo Boumans, advocaat van Daniel. "Daar ben ik erg blij mee. De feiten staan de conclusie 'moord' ook niet toe, want er is geen sprake van voorbedachte rade. Nu gaat justitie voor doodslag. Al vraag ik me af of deze jongen strafbaar is, als je naar de omstandigheden kijkt. Had hij andere opties? Daar zullen we straks, in de rechtbank, nog wel een flinke discussie over hebben."

Het voorarrest van Daniel is met drie maanden verlengd. In november komt de zaak waarschijnlijk voor het eerst voor de rechter. Bubacar en Francisco zijn weer thuis, in Portugal.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen