Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Dood van Portugees: 'Wat heb je gezegd, hoerenjong?'

Geplaatst opvrijdag 10 augustus 2018 - 16:30

De dood van de Portugese stratenmaker Michel Mourao Gonçalves (24) is het resultaat van een, op eerste gezicht nog onschuldige, vechtpartij. Op het moment dat Michel overleed, had niemand in de gaten hoe ernstig de situatie was.

Dat blijkt uit stukken die L1 heeft ingezien. Michel​ kwam op 28 juli om het leven in een pand aan de Oudestraat in Amstenrade.

Lees ook: 'Ruzie over vrouw leidde tot dood Portugees'

Belgische klus
In het pand woonden vier Portugezen. Naast Michel waren dat hoofdverdachte Daniel Joaquim S. (24), Bubacar B. (23) en de oudere Francisco José D. (44). Ze werden er geplaatst door hun baas, een Nederlander die in Portugal woont en daar mensen recruteert voor klussen in Nederland en België. Dit viertal werkte als hulpstratenmaker aan een project in het Belgische dorp Brustem, vlakbij Sint-Truiden.

Gelukzoekers in Amstenrade
De vier waren naar Nederland gekomen met een duidelijk doel: meer geld verdienen. In eigen land verdienden ze in de bouw tussen de 500 en 1000 euro per maand, terwijl ze in Nederland en België bijna 3000 euro zouden verdienen. Hoofdverdachte Daniel was er veel aan gelegen om wat extra's te verdienen; hij is onlangs vader geworden van een zoon en zijn vrouw heeft nog drie kinderen uit eerdere relaties.

'Wat heb je gezegd?'
Diezelfde vrouw is volgens de mannen de aanleiding van de ruzie die Michel fataal werd. Het vermoeden bestond dat het latere slachtoffer telefonisch contact had met de vrouw van Daniel. Dat ging zo ver, dat de vrouw van Michel hem in een telefoongesprek confronteerde met de vermeende affaire. Hij was daar boos over en ging verhaal halen bij Daniel, zo is op camerabeelden te zien. "Wat heb je tegen mijn vrouw gezegd, hoerenjong?", zegt hij meermaals in het Portugees.

Foto: L1 / Frank Moonen

Tijgerklem
Daniel was naar eigen zeggen 'bang dat Michel hem wilde doden.' Volgens de hoofdverdachte had zijn rivaal een mes, maar dat heeft hij van hem kunnen afpakken. Overigens heeft geen enkele andere betrokkene iets gezegd over de aanwezigheid van een mes. Daniel zegt dat hij Michel vastpakte om hem rustig te krijgen. Hiervoor gebruikte hij iets dat hij de tijgerklem noemt; hij klemde zijn armen om de nek van Michel.

Portugese cultuur
Bubacar en Francisco zien dit alles (deels) gebeuren, maar grijpen niet in. Ze zeggen beiden niet meteen in de gaten te hebben gehad hoe erg Michel eraan toe was. Daarnaast wilden ze zich allebei niet bemoeien met de ruzie, uit angst dat ze zelf een klap zouden vangen. Ook wijzen ze op de Portugese cultuur, waarin mannen hun neus niet in elkaars zaken steken.

Boodschappen doen
Na het gevecht is Francisco 'gewoon' boodschappen gaan doen met Daniel. Op weg naar de Aldi zien ze politiewagens voorbij komen. Daniel weet dan naar eigen zeggen nog niet dat Michel is overleden, maar voelt wel aan zijn water dat de politie hem moet hebben. Hij denkt dan nog dat ze hem komen halen voor mishandeling. Pas later op de dag, op het politiebureau, hoort hij het slechte nieuws.

Geen moord
Inmiddels is het label 'moord' van de zaak gehaald, stelt Theo Boumans, advocaat van Daniel. "Daar ben ik erg blij mee. De feiten staan de conclusie 'moord' ook niet toe, want er is geen sprake van voorbedachte rade. Nu gaat justitie voor doodslag. Al vraag ik me af of deze jongen strafbaar is, als je naar de omstandigheden kijkt. Had hij andere opties? Daar zullen we straks, in de rechtbank, nog wel een flinke discussie over hebben."

Het voorarrest van Daniel is met drie maanden verlengd. In november komt de zaak waarschijnlijk voor het eerst voor de rechter. Bubacar en Francisco zijn weer thuis, in Portugal.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen