Overslaan en naar de inhoud gaan

Donorkinderen spermadokter Karbaat stappen naar rechter

Geplaatst opvrijdag 10 mei 2019 - 6:19

Ruim vijftig kinderen die zijn verwekt met donorzaad uit de kliniek van de omstreden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat stappen naar de rechter.

De donorkinderen eisen een schadevergoeding, omdat Karbaat hun donorvaders niet of onvoldoende heeft onderzocht op erfelijke afwijkingen. Dat schrijft de Volkskrant.

Karbaat runde een vruchtbaarheidskliniek in Hoensbroek en Barendrecht.

Diverse longaandoeningen
Zeventien van de kinderen zeggen een afwijking te hebben die het gevolg is van deze gebrekkige controle. Volgens hun advocaat Tim Bueters is bij de donorkinderen onder meer sprake van autisme, ADHD, reuma en diverse longaandoeningen.

Erfelijke afwijkingen
Hij stelt dat Karbaat en zijn Medisch Centrum Bijdorp in zowel folders als gesprekken met wensouders jarenlang hebben beweerd dat er wel degelijk werd gescreend op erfelijke afwijkingen. Bueters erkent in de Volkskrant dat het niet eenvoudig was om in de jaren zeventig en tachtig onderzoek te doen naar erfelijke afwijkingen onder zaaddonoren. "Maar dan nog had hij bij ­donoren beter kunnen doorvragen over hun medische geschiedenis. En het is gebruikelijk dat een donor in een vragenlijst moet invullen of erfelijke afwijkingen bij hem of in zijn familie voorkomen", laat de advocaat weten aan de krant.

Schadevergoeding
De groep donorkinderen en ouders eist daarom een schadevergoeding van de nabestaanden van Karbaat, die in 2017 overleed. Onlangs bleek na dna-onderzoek dat zeker 50 donorkinderen met het zaad van Karbaat zelf zijn verwekt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen