Overslaan en naar de inhoud gaan

Doel bereikt: ruim 5000 euro voor Maastrichtse coronaboetes

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 17:53

Het doel van de inzamelingsactie voor de 56 Maastrichtenaren die zondagavond in de binnenstad van Maastricht werden bekeurd, is behaald. De teller staat dinsdagmiddag dankzij 347 donateurs op 5430 euro en dat is genoeg om de boetes mee te betalen.

De Maastrichtenaren werden door de politie op de bon geslingerd wegens het niet naleven van de huidige coronamaatregelen. De bekeurde mensen moeten per persoon 95 euro ophoesten.

Geldbedrag is binnen
Een simpel rekensommetje: 95 keer 56 maakt 5320 euro. Met de 5430 euro die intussen zijn opgehaald, is dat bedrag inmiddels binnen.

Lees ook: Inzamelingsactie om Maastrichtse coronaboetes te betalen

Rellen
De doneeractie werd door de Maastrichtse edelsmid Katya Raeven in het leven geroepen. Raeven heeft haar crowdfundingsactie Boetes Angel-Side genoemd, maar ze weet niet zeker of de personen die bekeurd zijn allemaal tot deze supportersschare van MVV behoren. Angel-Side laat in een Facebookbericht weten dat er zondag geruchten waren over rellen waarop de fans besloten zich te verzamelen zodat de stad niet vernield zou worden door relschoppers.

In ieder geval vond Raeven het onterecht dat deze groep een boete kreeg, omdat ze zondagavond door de provinciehoofstad liepen en dat terwijl ze een week eerder nog de stad behoed hebben voor rellen.

Verkeerde bedrag
Het doel van 5000 euro zou eigenlijk dinsdagochtend al behaald zijn, maar een donateur maakte per ongeluk 1000 euro over in plaats van 10 euro. "Grote paniek natuurlijk, maar dat bedrag gaat teruggestort worden", zegt Raeven in de L1 Nieuwsshow.

Lof voor actie
Aan de ene kant begrijpt de Maastrichtse onderneemster dat deze mensen op de bon zijn geslingerd. "Er zijn regels waar je je aan moet houden, maar op het moment dat het dinsdag gedoogd wordt en dat er complimenten komen, vind ik het heel lastig dat het op zondag precies andersom is."

Lees ook: Burgemeester Penn: 'Compliment voor voetbalsupporters'

En die complimenten kwamen onder meer van burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht. "Het is fantastisch als inwoners van onze stad laten horen en zien dat ze het niet accepteren dat onze stad wordt bedreigd door relschoppers."

Waarschuwingen
Naar eigen zeggen zou de politie dinsdag de groep hebben gewaarschuwd, omdat ze de coronamaatregelen zouden overtreden. Rond 18:00 uur verzamelde zich een groep mensen op het Herdenkingsplein. Van daaruit liepen ze richting het centrum van de provinciale hoofdstad. Tegen de klok van 18:30 uur moest de politie ingrijpen. Een groot aantal agenten sloot de groep in op de Smedenstraat om mensen vervolgens te fouilleren en bekeuren.

Lees ook: Ondanks waarschuwingen trekt groep door Maastricht

Onnodige straf
Volgens Raeven moet de politie de regels handhaven. "Maar er gaan ook andere verhalen rond. Ik was er zelf niet bij." Desondanks is ze wel blij dat de groep er was voor het geval dat het mis zou gaan. "Waar de schoen precies wringt, kan ik niet over oordelen. Maar ik vind het niet nodig dat die jongens gestraft worden terwijl ze willen helpen."

Het is niet bekend of de boetes worden aangevochten. Wel maakt de edelsmid het bedrag naar één rekening over zodat de bekeuringen betaald kunnen worden. "En het resterende bedrag wordt gebruikt voor een goed doel", vertelt Raeven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen