Overslaan en naar de inhoud gaan

Doek valt voor Concertzaal in Weert

Geplaatst opdonderdag 16 januari 2020 - 6:00

De Concertzaal in Weert gaat dicht. De sluiting hing al een tijdje in de lucht, omdat de gemeente van plan is om woningbouw te realiseren in en rond de Concertzaal.

De muziekruimte maakt deel uit van het Muntcomplex in het centrum van Weert.

Woningen
Daarin is ook overdekt winkelcentrum De Munt gevestigd en het Munttheater. Voorheen zaten ook ouderencentrum De Roos en het Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie in het gebouw. Die zijn verhuisd en de leegstand wil de gemeente tegengaan met de bouw van appartementen.

Reintjens
Niettemin heeft de gemeente in september een procedure in gang gezet waarbij de Concertzaal als 'losse kavel' in de verkoop ging, naast de andere beschikbare kavels. Doel daarvan was om te kijken of het mogelijk is om de Concertzaal voor Weert te behouden. Muziekliefhebber Louk Reintjens uit Weert heeft daarop een bod uitgebracht op de Concertzaal. Hij gaf in oktober al aan dat hij de Concertzaal voor Weert wil behouden.

Lees ook: Kans op redding Concertzaal Weert

Pissig
Reintjens is diep teleurgesteld in het besluit van de gemeente. "De gemeente geeft aan dat het niet kan, vanwege brandveiligheid en dergelijke." Reintjes is pissig: "Dat is pertinente onzin. Ik heb er advies over ingewonnen en het kost 160.000 euro om die veiligheid te garanderen." Reintjens heeft bij de gemeente aangegeven dat hij dat geldbedrag wil betalen. "Ik ben écht pissig." Reintjens wilde graag kleine concerten op hoog niveau in de Concertzaal programmeren. Musici als violiste Simone Lamsma en pianist Hannes Minnaar hebben zich in het verleden lovend uitgelaten over de akoestiek van de Concertzaal.

Kruis getast
Reintjens geeft aan dat hij drie jaar tijd en energie heeft gestoken in het behoud van de Concertzaal voor Weert. "Allemaal voor niks. Ze hebben me in het kruis getast." Vanuit de gemeente is volgens Reintjens aangegeven dat er voldoende alternatieven zijn. "Het Munttheater, de Bethelkerk, de Paterskerk, Theater De Huiskamer", somt Reintjens op. "Met alle respect: dat zijn geen locaties die akoestisch geschikt zijn voor kamermuziek op hoog professioneel niveau."

Bungelen
In de brief die Reintjens van de gemeente heeft gekregen staat: 'Behoud van deze functie zou meerdere complicaties opleveren voor de te realiseren transformatie, zowel gebouwelijk alsook in het gebruik en het beheer van het gebouw.' Daarover zegt Reintjens: "Als dat hun reden is om de Concertzaal de nek om te draaien, snap ik niet waarom de gemeente me drie jaar heeft laten bungelen. Dit argument had de gemeente me drie jaar geleden ook kunnen geven."

Wethouder
Verantwoordelijk wethouder Wendy van Eijk (Financiën) wil verder niet inhoudelijk reageren en laat een woordvoerder verwijzen naar het persbericht.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen