Overslaan en naar de inhoud gaan

Doe-het-zelf-archeologie met Romeinse resten in Heerlen

Geplaatst opdinsdag 14 juli 2020 - 15:50

Altijd al gedroomd om in de rijke historie van Heerlen te wroeten en een topstuk uit de Romeinse tijd te ontdekken?

Vanaf dinsdag 21 juli kunnen amateur-archeologen en geschiedenisliefhebbers terecht bij een tijdelijke werkplaats voor archeologie in de binnenstad.

Mijnwater-netwerk
Deze zomer wordt in het centrum van Heerlen veel graafwerk verricht. Er komt een leiding te liggen die een aantal gebouwen aansluit op het Mijnwater-netwerk. Een buitenkansje voor archeologen want er wordt flink zand geschept in het Heerlense Romeins Kwartier. In dit deel van de stad zijn al vaker Romeinse resten gevonden.

Wassen en sorteren
De uitvoerder gaat voorzichtig spitten onder begeleiding van archeologen. Op de parkeerplek voor het Thermenmuseum komt een tijdelijke werkplaats waar bodemvondsten worden verwerkt. De gemeente Heerlen wil iedereen deelgenoot maken van de stadshistorie. Niet alleen bezoekers zijn welkom om een kijkje te nemen. Inwoners worden uitgenodigd om zelf resten en materialen te wassen en sorteren. Ze kunnen zich aanmelden per mail.

Romeins fort
De kansen dat er waardevolle spullen worden gevonden, wordt hoog ingeschat. Heerlen, dat in die tijd Coriovallum werd genoemd, was belangrijk voor de Romeinen. Vorige maand werden onder het Tempsplein, vlakbij het Thermenmuseum, de resten van een Romeins fort gevonden.

De Archeo-hotspot, die normaal gesproken in museum De Vondst draait, wordt ook naar de keet verplaatst. De keet opent haar deuren op 21 juli en is dan zes weken lang iedere dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur open voor publiek.

Lees ook: Resten Romeins fort gevonden in Heerlen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen