Overslaan en naar de inhoud gaan

Dodenherdenking tijdens corona: 'Alleen, maar toch samen'

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 10:57

De jaarlijkse Dodenherdenking is ook dit jaar aangepast in verband met de coronamaatregelen. Op verschillende plekken in Limburg worden de oorlogsslachtoffers in kleine kring herdacht. "Alleen, maar toch samen."

Voorzitter Lex Spee van het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert legde dinsdagochtend om 8:00 uur een krans bij de Rumolduskapel. "Iedereen kan hier de hele dag bloemen komen leggen", zegt Spee. "Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen."

Video: L1

Pandemie belemmert vrijheid
"Het is een speciaal moment", zegt Spee nadat hij om 8:00 uur de eerste krans legde. "Het is het begin van een belangrijke dag, ook in deze bijzondere tijd. Onze vrijheid wordt belemmerd door deze pandemie, al is dat natuurlijk niet te vergelijken met de oorlog. Het geeft echter wel aan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar, dat zie je op dit moment overal in de wereld", aldus de voorzitter van het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert. Op verschillende plekken in Limburg hangt de vlag halfstok in verband met Dodenherdenking. "Er wordt thuis, herdacht en gevierd, alleen maar toch samen."

Om 19:58 uur legt de burgemeester van Weert de laatste krans bij de Rumolduskapel, zonder publiek en daarna wordt er twee minuten stilte gehouden.

De nationale Dodenherdenking is vanaf 19:50 uur te volgen op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen