Overslaan en naar de inhoud gaan

Dodenherdenking tijdens corona: 'Alleen, maar toch samen'

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 10:57

De jaarlijkse Dodenherdenking is ook dit jaar aangepast in verband met de coronamaatregelen. Op verschillende plekken in Limburg worden de oorlogsslachtoffers in kleine kring herdacht. "Alleen, maar toch samen."

Voorzitter Lex Spee van het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert legde dinsdagochtend om 8:00 uur een krans bij de Rumolduskapel. "Iedereen kan hier de hele dag bloemen komen leggen", zegt Spee. "Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen."

Video: L1

Pandemie belemmert vrijheid
"Het is een speciaal moment", zegt Spee nadat hij om 8:00 uur de eerste krans legde. "Het is het begin van een belangrijke dag, ook in deze bijzondere tijd. Onze vrijheid wordt belemmerd door deze pandemie, al is dat natuurlijk niet te vergelijken met de oorlog. Het geeft echter wel aan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar, dat zie je op dit moment overal in de wereld", aldus de voorzitter van het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert. Op verschillende plekken in Limburg hangt de vlag halfstok in verband met Dodenherdenking. "Er wordt thuis, herdacht en gevierd, alleen maar toch samen."

Om 19:58 uur legt de burgemeester van Weert de laatste krans bij de Rumolduskapel, zonder publiek en daarna wordt er twee minuten stilte gehouden.

De nationale Dodenherdenking is vanaf 19:50 uur te volgen op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen