Overslaan en naar de inhoud gaan

Dodelijke schietpartij in bendeoorlog: 20 jaar geëist

Geplaatst opmaandag 31 mei 2021 - 19:20

Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep een gevangenisstraf van twintig jaar geëist tegen twee verdachten in een dodelijke schietpartij in Blerick, die deel uitmaakt van een drugsconflict.

Op 1 november 2017 kent de ruzie tussen de groep uit de Randstad en de groep uit Blerick een fatale afloop. Na diverse confrontaties volgt een schietpartij waarbij een jonge man overlijdt. Het slachtoffer, de toen 22-jarige Ömer Köksal, is niet betrokken bij één van deze bendes of de drugshandel, maar komt op voor vrienden. Hij wordt van dichtbij doodgeschoten.

Lees ook: Justitie in hoger beroep tegen doodslag Ömer Köksal

Forsere straf
Justitie oordeelt dat er sprake is van moord en eist gevangenisstraffen van twintig jaar tegen twee mannen van begin twintig. Eén van de mannen heeft geschoten, de ander regelde het wapen en gaf het wapen op de bewuste dag aan de schutter. Daarnaast wordt de laatste gezien als de leider van de 'Randstadgroep'.

Hoger beroep
De rechtbank oordeelde op 30 december 2019 dat er sprake is van doodslag. Jonathan B. en Gianni Q. werden hiervoor en voor het dragen van een wapen veroordeeld. Eén van de twee verdachten had volgens de rechtbank ook nog geprobeerd getuigen te beïnvloeden. De rechtbank legde het tweetal gevangenisstraffen van twaalf en veertien jaar op. Beide verdachten gingen daartegen in hoger beroep. De verdachte die de schoten had gelost, vindt dat hij uit noodweer heeft gehandeld.

Lees ook: Veertien jaar cel voor dodelijke schietpartij na bendeoorlog

Ook het Openbaar Ministerie (OM) gaat na de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Justitie vindt dat er sprake is van moord. De mannen zouden met voorbedachte rade te werk zijn gegaan en voldoende tijd hebben gehad om zich te beraden op hun actie.

In hoger beroep wijst de aanklager erop dat er in dit conflict verschillende, soms gewapende, confrontaties zijn geweest. "Vanwege dit aanhoudende conflict is een vuurwapen aangeschaft met het doel dit bij escalatie te kunnen gebruiken. Het aanschaffen van het wapen is een duidelijke voorbereiding voor een confrontatie in de toekomst waarvan de gevolgen dodelijk kunnen zijn", aldus de advocaat-generaal (AG).

Tijd om na te denken
Het OM concludeert dat op de dag van de schietpartij de twee groepen elkaar een aantal keer zijn tegengekomen. Op de eerste twee momenten werd gesproken over het ophalen van het wapen. Volgens de AG is dat na een vechtpartij bij de tweede ontmoeting ook gebeurd. "Tussen de vechtpartij en de schietpartij zit ruim 20 minuten, waarin het wapen wordt opgehaald, schietklaar gemaakt en overgegeven aan de verdachte die uiteindelijk schiet. Er is dus op meerdere momenten voldoende tijd geweest om na te (kunnen) denken over het te nemen en genomen besluit om het vuurwapen te gebruiken en gericht te schieten op het slachtoffer."

Moord
Volgens de AG is een gevangenisstraf van twintig jaar voor beide mannen passend: "Uiteindelijk is een jongeman in de bloei van zijn leven doodgeschoten. Het slachtoffer is onbedoeld verzeild geraakt in een al langer lopend conflict. Een conflict vanwege drugs en geld. Een conflict waarin door verdachten een vuurwapen was aangeschaft en op 1 november 2017 gebruikt is. Met een fatale afloop."

Dunne lijn
Evenals de rechtbank vindt de AG het enkel bij je hebben van een geladen wapen op de openbare weg al een ernstig misdrijf. Deze zaak laat zien dat de scheidslijn tussen het voorhanden hebben en daadwerkelijk gebruiken van een wapen dun is. "Vandaar dat wapenbezit zwaar bestraft dient te worden. Tel daar bij op dat er in deze zaak welbewust iemand is doodgeschoten. Er is sprake van moord, het zwaarste delict dat ons Wetboek van Strafrecht kent."

Het gerechtshof in Den Bosch doet op 28 juni uitspraak in deze zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen