Overslaan en naar de inhoud gaan

Dodelijke hazenpest voor het eerst aangetroffen bij bever

Geplaatst opdonderdag 4 juni 2020 - 22:45

Een bever in Limburg is overleden aan de zogeheten hazenpest. Het is de eerste keer in Nederland dat bij een bever deze dodelijke ziekte is vastgesteld. Ook mensen kunnen besmet raken maar worden zelden getroffen door de ziekte.

Het overleden dier werd eind maart gevonden, iets onder Venlo. De melder gaf aan dat de dag ervoor de bever ziek was gezien op de weg en langs de waterkant.

Vermagerd
Het ging om een volwassen mannetje dat sterk vermagerd was en nog maar 23 kilo woog. Het dier vertoonde alle symptomen van de hazenpest, ook wel tularemie genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis.

Knaagdieren
De hazenpest komt vrij algemeen in de wereld voor. Vooral knaagdieren en haasachtigen zijn gevoelig voor deze ziekte. Tussen 2013 en 2020 is in Limburg bij vijf overleden hazen tularemie vastgesteld. De ziekte is bij mensen in Nederland zeldzaam.

Besmetting
Toch moeten mensen de nodige voorzorgsmaatregelen nemen als ze een zieke bever aantreffen, zo waarschuwt de Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Tularemie is een zoönose waardoor iemand de ziekte kan oplopen door contact met een besmet dier. Ook is de ziekte overdraagbaar door een insecten- of tekenbeet, het binnenkrijgen van besmet (oppervlakte)water of voedsel.

Raak daarom zieke of dode dieren niet met blote handen aan, zo luidt het advies. Ook het dragen van insectenwerende kleding kan besmetting voorkomen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen