Overslaan en naar de inhoud gaan

Dode vissen in Sittard: oorzaak nog niet bekend

Geplaatst opdonderdag 30 april 2020 - 12:47

Het Waterschap Limburg gaat onderzoeken hoe het komt dat er in de Geleen- en Molenbeek in Sittard woensdag dode vissen dreven.

"Dat kan ermee te maken hebben dat het rioolstelsel het water niet kan afvoeren, maar we willen uitsluiten dat er iets anders aan de hand is", zegt bestuurder van het waterschap Arnold Jansen in Route Regio op L1 Radio.

Aantallen
Volgens Sittardenaren dreven er meer dan honderd dode vissen in het water. Dat aantal kan het waterschap niet bevestigen. "Wel waren ze op gespreide plekken te zien en ging het vooral om kleine visjes", aldus Jansen.

Rioolwater
De regenval eerder deze week kan debet zijn aan de vissensterfte. Dat is immers al vaker de oorzaak geweest, legt Jansen uit. "Daar kan het alles mee te maken hebben. Als het rioolstelsel het water niet kan afvoeren, dan kan het water in een beek overstorten. En dat water is niet altijd schoon, natuurlijk." Het waterschap gaat nu onderzoeken of dat het geval is.

Lees ook: Waterkwaliteit Oostrumschebeek weer normaal na mestlozing

Onderzoeken
"We willen uitsluiten dat er iets anders aan de hand is. We gaan altijd kijken hoe ernstig het is en wat er in de afgelopen 48 uur gebeurd is, zoals bijvoorbeeld een riooloverstort of een piekbui. Als we er écht niet uitkomen, nemen we watermonsters om te kijken of er stoffen in het water zitten die er niet thuishoren." Zo wordt onder meer onderzocht of er voldoende zuurstof in het water zit. Het duurt een dag of zes voordat de uitkomsten daarvan bekend zijn.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen