Overslaan en naar de inhoud gaan

Dode schapen Afferden blijkt werk van wolf

Geplaatst opzaterdag 19 december 2020 - 14:04

DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de dodelijke aanval op een schaapskudde in Afferden het werk is geweest van een wolf.

De schaapsherder vermoedde dat al en onderzoek heeft dat nu bevestigd.

Acht lammetjes
Bij de aanval in november werden acht lammetjes zwaar toegetakeld. Twee van hen waren meteen dood, de anderen heeft schaapsherder Boudewijn Kooijman later een spuitje moeten geven. Kooijman wilde door de kadavers van de zwaar toegetakelde dieren te tonen een statement maken. "De overheid moet hier iets aan doen, want de wolf hoort niet in Nederland thuis", zei Kooijman, die toen al vermoedde dat het om een wolf ging. Hij vreesde dat het beest nog meer ellende zou aanrichten.

Lees ook: Sloeg de wolf opnieuw in Limburg?

Onderzoek
Uitvoeringsorganisatie BIJ12 houdt bij waar en hoeveel meldingen over wolven worden gedaan. Bij twijfel, zoals in dit geval, wordt er DNA-onderzoek gedaan. "We hebben het nog niet gepubliceerd omdat we eerste de veehouders in de buurt willen informeren, maar in dit geval gaat het inderdaad om een wolf", zegt woordvoerder Christian Jansen. Daarmee wordt nogmaals bevestigd dat de wolf zich definitief in ons land heeft genesteld, iets dat een paar jaar geleden al werd vermoed.

Vanaf 2018 meldingen
Uit cijfers van BIJ12, dat de meldingen vanaf 2015 bijhoudt, blijkt dat in 2018 in Limburg de eerste meldingen over de wolf werden gedaan. In dat jaar werden schapen het slachtoffer van de wolf in Heythuysen, Venlo en Lottum. Het jaar erna kwamen er meldingen uit Meerssen en Ysselsteyn, maar bij die meldingen heeft men niet kunnen vaststellen om welk dier het ging. Dit jaar sloeg de wolf al drie keer eerder toe, in Well en twee keer in Nederweert. De aanval in Afferden is dus de vierde aanval dit jaar, waarbij schapen het slachtoffer waren. Of het steeds om dezelfde wolf gaat, is niet bekend.

Venlo
Net over de grens bij Venlo werd eerder deze maand ook al een wolf gesignaleerd, de grijze wolf, zo bleek uit DNA-onderzoek. Dit dier zwerft in het grensgebied Maas-Swalm-Nette en kan dus net zo goed ook de grens oversteken. Ook in Noord-Brabant werd bevestigd dat een wolf rondloopt, in het gebied tussen Eindhoven en Weert.

Lees ook: Grijze wolf gesignaleerd over de grens bij Venlo

Vergoeding
Als na onderzoek blijkt dat inderdaad een wolf de boosdoener is geweest van een aanval, dan krijgt de schapenhouder een vergoeding.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen