Overslaan en naar de inhoud gaan

Documentaire over Weerts oorlogskind

Geplaatst opmaandag 4 mei 2020 - 6:00

In de documentaire 'Oorlogskinderen' gaat de in Weert wonende Trudy Habets (74) op zoek naar haar vader.

Habets werd op 24 september 1945 geboren in het katholieke Weeze in Friesland. Haar moeder is zwanger geworden van een Amerikaanse soldaat. Maar wie deze jongeman precies is, heeft Trudy nooit geweten.

Naam
"Hij heette misschien Johnsson of Jonas vertelde mijn stiefvader ooit, maar meer dan dat weet ik niet", vertelt Trudy. De afgelopen jaren heeft ze van alles geprobeerd om meer informatie over haar vader te krijgen. "Als je geen naam hebt en je weet de rang ook niet, dan helpen ze niet verder bij het Amerikaanse leger", zegt ze. "Het is zoeken naar een speld in de hooiberg.

Video: L1

Zwarte soldaat
Gedurende haar leven heeft ze vaak getwijfeld of ze wel de dochter van een Amerikaanse soldaat was. "Bij herdenkingen op 4 en 5 mei zag je alleen maar witte veteranen. Dat brengt je aan het twijfelen." De afgelopen jaren wordt het verhaal van de zwarte soldaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog steeds meer verteld en meegenomen in herdenkingen. Onlangs gebeurde dat nog bij de viering van 75 jaar bevrijding in Brunssum.

Lees ook: Amerikaanse veteraan (97) bezoekt school

Hoop
Door gebruik te maken van moderne DNA-technieken in de documentaire hoopte Trudy erachter te komen wie haar vader was. Dat is niet gelukt. Wel is bekend waar haar vader ongeveer vandaan kwam en wie haar oma is geweest. De zoektocht gaat verder en Trudy houdt hoop. "In het beste geval leeft mijn vader nog. Die jongens waren destijds vaak pas 18 jaar oud of soms zelfs nog jonger."

De documentaire 'Oorlogskinderen' wordt maandag 4 mei om 18:55 uur uitgezonden op NPO 2.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen