Overslaan en naar de inhoud gaan

Documentaire over Weerts oorlogskind

Geplaatst opmaandag 4 mei 2020 - 6:00

In de documentaire 'Oorlogskinderen' gaat de in Weert wonende Trudy Habets (74) op zoek naar haar vader.

Habets werd op 24 september 1945 geboren in het katholieke Weeze in Friesland. Haar moeder is zwanger geworden van een Amerikaanse soldaat. Maar wie deze jongeman precies is, heeft Trudy nooit geweten.

Naam
"Hij heette misschien Johnsson of Jonas vertelde mijn stiefvader ooit, maar meer dan dat weet ik niet", vertelt Trudy. De afgelopen jaren heeft ze van alles geprobeerd om meer informatie over haar vader te krijgen. "Als je geen naam hebt en je weet de rang ook niet, dan helpen ze niet verder bij het Amerikaanse leger", zegt ze. "Het is zoeken naar een speld in de hooiberg.

Video: L1

Zwarte soldaat
Gedurende haar leven heeft ze vaak getwijfeld of ze wel de dochter van een Amerikaanse soldaat was. "Bij herdenkingen op 4 en 5 mei zag je alleen maar witte veteranen. Dat brengt je aan het twijfelen." De afgelopen jaren wordt het verhaal van de zwarte soldaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog steeds meer verteld en meegenomen in herdenkingen. Onlangs gebeurde dat nog bij de viering van 75 jaar bevrijding in Brunssum.

Lees ook: Amerikaanse veteraan (97) bezoekt school

Hoop
Door gebruik te maken van moderne DNA-technieken in de documentaire hoopte Trudy erachter te komen wie haar vader was. Dat is niet gelukt. Wel is bekend waar haar vader ongeveer vandaan kwam en wie haar oma is geweest. De zoektocht gaat verder en Trudy houdt hoop. "In het beste geval leeft mijn vader nog. Die jongens waren destijds vaak pas 18 jaar oud of soms zelfs nog jonger."

De documentaire 'Oorlogskinderen' wordt maandag 4 mei om 18:55 uur uitgezonden op NPO 2.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen