Overslaan en naar de inhoud gaan

Documentaire over coldcaseteam Nicky Verstappen

Geplaatst opwoensdag 25 november 2020 - 9:00

Het coldcaseteam dat onderzoek deed in de zaak-Nicky Verstappen, komt zondag en maandag uitgebreid aan bod in een tweedelige documentaire van RTL4.

Het beeldmateriaal was aanvankelijk bedoeld als lesmateriaal voor de politieacademie.

Teamleider
"Mocht het onderzoek tot een goed einde worden gebracht, dan kon het misschien ook worden uitgezonden, vertelt 'hoofdrolspeler' Ferdinand Schellinkhout. Hij leidde het coldcaseteam dat de zaak Nicky Verstappen uiteindelijk tot een goed einde bracht.

'Nooit losgelaten'
Zijn rechercheteam van vijftien agenten sprak in het voorjaar 2018 de wens uit om het onderzoek vast te leggen met filmmateriaal. Schellinkhout: "Het Openbaar Ministerie en de politie vonden het belangrijk mee te werken aan deze documentaire. Het is 22 jaar geleden dat Nicky Verstappen dood is aangetroffen op de Brunssummerheide en het onderzoek naar zijn dood heeft ons al die jaren nooit losgelaten."

Lees ook: Rechtbank veroordeelt Jos Brech tot celstraf van 12,5 jaar

De teamleider ziet de documentaire ook als een soort verantwoording naar collega’s toe. "We waren al zo lang bezig. Stel de zaak zou niet opgelost worden." Hij voelde zich daarom verplicht om te laten zien wat zijn team al die jaren had gedaan. "Bovendien zou het mooi lesmateriaal zijn voor de politieacademie."

In de kluis
Programmamaker Ewout Genemans werd gevraagd om met zijn cameraploeg mee te lopen. "Om het onderzoek niet te schaden, spraken we af dat al het materiaal wat ik gefilmd had, altijd in de kluis op het politiebureau zou achterblijven. En dat we pas achteraf, als de zaak gesloten was, zouden uitzenden", aldus Genemans.

Arrestatie
Een van de geheimen die in kluis belandde, was het moment dat een dna-match werd gevonden met de mogelijke dader Jos Brech. Die treffer werd al in juni 2018 gemaakt maar werd pas twee maanden later, op 22 augustus, door de politie naar buiten gebracht. Genemans en zijn cameraploeg gingen ook mee met de zoektocht naar Brech in Frankrijk en Spanje. De daadwerkelijk arrestatie van Brech is uiteindelijk gefilmd door een van de leden van het rechercheteam. "Daaraan zie je ook wel dat deze documentaire echt iets van het hele team is geworden", zegt teamleider Schellinkhout.

De documentaire De zaak Nicky Verstappen: achter de schermen bij het politieonderzoek, wordt op RTL4 in twee delen uitgezonden. Op zondag 29 november om 21.15 uur en op maandag 30 november om 20.30 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen