Overslaan en naar de inhoud gaan

Documentaire over coldcaseteam Nicky Verstappen

Geplaatst opwoensdag 25 november 2020 - 9:00

Het coldcaseteam dat onderzoek deed in de zaak-Nicky Verstappen, komt zondag en maandag uitgebreid aan bod in een tweedelige documentaire van RTL4.

Het beeldmateriaal was aanvankelijk bedoeld als lesmateriaal voor de politieacademie.

Teamleider
"Mocht het onderzoek tot een goed einde worden gebracht, dan kon het misschien ook worden uitgezonden, vertelt 'hoofdrolspeler' Ferdinand Schellinkhout. Hij leidde het coldcaseteam dat de zaak Nicky Verstappen uiteindelijk tot een goed einde bracht.

'Nooit losgelaten'
Zijn rechercheteam van vijftien agenten sprak in het voorjaar 2018 de wens uit om het onderzoek vast te leggen met filmmateriaal. Schellinkhout: "Het Openbaar Ministerie en de politie vonden het belangrijk mee te werken aan deze documentaire. Het is 22 jaar geleden dat Nicky Verstappen dood is aangetroffen op de Brunssummerheide en het onderzoek naar zijn dood heeft ons al die jaren nooit losgelaten."

Lees ook: Rechtbank veroordeelt Jos Brech tot celstraf van 12,5 jaar

De teamleider ziet de documentaire ook als een soort verantwoording naar collega’s toe. "We waren al zo lang bezig. Stel de zaak zou niet opgelost worden." Hij voelde zich daarom verplicht om te laten zien wat zijn team al die jaren had gedaan. "Bovendien zou het mooi lesmateriaal zijn voor de politieacademie."

In de kluis
Programmamaker Ewout Genemans werd gevraagd om met zijn cameraploeg mee te lopen. "Om het onderzoek niet te schaden, spraken we af dat al het materiaal wat ik gefilmd had, altijd in de kluis op het politiebureau zou achterblijven. En dat we pas achteraf, als de zaak gesloten was, zouden uitzenden", aldus Genemans.

Arrestatie
Een van de geheimen die in kluis belandde, was het moment dat een dna-match werd gevonden met de mogelijke dader Jos Brech. Die treffer werd al in juni 2018 gemaakt maar werd pas twee maanden later, op 22 augustus, door de politie naar buiten gebracht. Genemans en zijn cameraploeg gingen ook mee met de zoektocht naar Brech in Frankrijk en Spanje. De daadwerkelijk arrestatie van Brech is uiteindelijk gefilmd door een van de leden van het rechercheteam. "Daaraan zie je ook wel dat deze documentaire echt iets van het hele team is geworden", zegt teamleider Schellinkhout.

De documentaire De zaak Nicky Verstappen: achter de schermen bij het politieonderzoek, wordt op RTL4 in twee delen uitgezonden. Op zondag 29 november om 21.15 uur en op maandag 30 november om 20.30 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen