Overslaan en naar de inhoud gaan

Doctorstitel in de wacht slepen met artistiek onderzoek

Geplaatst opvrijdag 23 april 2021 - 17:38

Twee kunstenaars maken dit jaar gebruik van de mogelijkheid om aan de Universiteit Maastricht te promoveren op artistiek onderzoek. Het gaat om de Belgische Marlies Vermeulen en de Duitse Antye Guenther.

Dat kan sinds het begin van dit academisch jaar door de oprichting van Merian. Dat staat voor Maastricht Experimental Research In and through the Arts Network, waarin de UM samenwerkt met Zuyd Hogeschool en kunstacademie Jan van Eyck. Door de oprichting van dit netwerk kunnen studenten nu dus ook een doctorstitel halen met kunst als eindproduct.

Nieuw in Maastricht
In het buitenland kan dit al langer. In Nederland kon dat tot nu toe alleen in Leiden, Groningen en Amsterdam. En sinds dit studiejaar dus ook in Maastricht, zo meldt universiteitskrant De Observant.

Wonen in een zeecontainer
Marlies Vermeulen -van huis uit architect- wil promoveren op 'cartopologie'; een samentrekking van cartografie en antropologie. Het idee is dat ze op de tekentafel een gebied in kaart brengt en zich ondertussen onder de bewoners of bezoekers begeeft om te zien hoe het gebied door hen wordt gebruikt.

In Maastricht bracht Vermeulen op die manier de Groene Loper in kaart. Gedurende dat onderzoek woonde ze in een zeecontainer die in het gebied was geplaatst. Haar opdracht was om drie aangrenzende wijken met elkaar te verbinden: de volkswijk Wittevrouwenveld, het wat sjiekere Scharn en meer sjofele wijk Wijckerpoort-Noord.

Coronapandemie
Een van de projecten waarmee Vermeulen zich als zelfstandige én als promovenda bezighoudt is Bacteria and Borders. Daarvoor doet ze samen met een gezondheidsfilosoof onderzoek naar personenverkeer, vaccinatiepatronen en de verspreiding van infectieziekten in de grensstreek. Ook de verschillen in coronamaatregelen worden daarbij onder de loep gelegd.

Verbeelding in 3D
De tweede kunstenaar die in Maastricht een promotietraject doorloopt is de van oorsprong Oost-Duitse Antye Guenther. Zij bestudeert de 'biopolitiek van neurowetenschappelijke beelden en neuroverbeelding', aldus de UM. Guenther probeert in 3D weer te geven hoe (verbeelding in) het brein werkt en de processen bloot te leggen die daaraan ten grondslag liggen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen