Overslaan en naar de inhoud gaan

Doctorstitel in de wacht slepen met artistiek onderzoek

Geplaatst opvrijdag 23 april 2021 - 17:38

Twee kunstenaars maken dit jaar gebruik van de mogelijkheid om aan de Universiteit Maastricht te promoveren op artistiek onderzoek. Het gaat om de Belgische Marlies Vermeulen en de Duitse Antye Guenther.

Dat kan sinds het begin van dit academisch jaar door de oprichting van Merian. Dat staat voor Maastricht Experimental Research In and through the Arts Network, waarin de UM samenwerkt met Zuyd Hogeschool en kunstacademie Jan van Eyck. Door de oprichting van dit netwerk kunnen studenten nu dus ook een doctorstitel halen met kunst als eindproduct.

Nieuw in Maastricht
In het buitenland kan dit al langer. In Nederland kon dat tot nu toe alleen in Leiden, Groningen en Amsterdam. En sinds dit studiejaar dus ook in Maastricht, zo meldt universiteitskrant De Observant.

Wonen in een zeecontainer
Marlies Vermeulen -van huis uit architect- wil promoveren op 'cartopologie'; een samentrekking van cartografie en antropologie. Het idee is dat ze op de tekentafel een gebied in kaart brengt en zich ondertussen onder de bewoners of bezoekers begeeft om te zien hoe het gebied door hen wordt gebruikt.

In Maastricht bracht Vermeulen op die manier de Groene Loper in kaart. Gedurende dat onderzoek woonde ze in een zeecontainer die in het gebied was geplaatst. Haar opdracht was om drie aangrenzende wijken met elkaar te verbinden: de volkswijk Wittevrouwenveld, het wat sjiekere Scharn en meer sjofele wijk Wijckerpoort-Noord.

Coronapandemie
Een van de projecten waarmee Vermeulen zich als zelfstandige én als promovenda bezighoudt is Bacteria and Borders. Daarvoor doet ze samen met een gezondheidsfilosoof onderzoek naar personenverkeer, vaccinatiepatronen en de verspreiding van infectieziekten in de grensstreek. Ook de verschillen in coronamaatregelen worden daarbij onder de loep gelegd.

Verbeelding in 3D
De tweede kunstenaar die in Maastricht een promotietraject doorloopt is de van oorsprong Oost-Duitse Antye Guenther. Zij bestudeert de 'biopolitiek van neurowetenschappelijke beelden en neuroverbeelding', aldus de UM. Guenther probeert in 3D weer te geven hoe (verbeelding in) het brein werkt en de processen bloot te leggen die daaraan ten grondslag liggen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen