Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek: Zoon Jos doet niet mee, vader Hub wel

Geplaatst opdinsdag 27 februari 2018 - 17:47

Bij de familie Widdershoven uit Landgraaf denken ze verschillend over deelname aan het grootscheepse DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Vader Hub doet wel mee, maar zoon Jos niet.

"Ik heb er lang over getwijfeld. Maar ik heb uiteindelijk besloten om niet mee te doen omdat ik het risico te groot vind dat er iets met de gegevens gebeurt", zegt Jos Widdershoven.

DNA
Aan het DNA-onderzoek in de zaak-Nicky Verstappen hebben de eerste drie dagen bijna 3200 mannen meegedaan. In totaal zijn er 21.500 mannen opgeroepen. Het onderzoek is zaterdag begonnen en deelname is vrijwillig, weet ook Jos Widdershoven. Hij vreest dat zijn DNA-materiaal niet meteen na het onderzoek wordt vernietigd. Want bij de zaak van Marianne Vaatstra in Friesland duurde dat een paar maanden. "Als het er ligt, dan kan er iets mee gebeuren, op het moment dat het er niet ligt, kan het ook niet in verkeerde handen terecht komen."

Lees ook: Lagere opkomst tweede dag DNA-onderzoek Nicky Verstappen

Brunssummerheide
Zijn vader, 74 jaar oud, woonde in 1998 vlakbij de Brunssummerheide. Hij maakt zich geen zorgen over wat er gebeurt met zijn DNA-materiaal. "Ik heb mijn beste jaren gehad, het maakt me niet veel uit. Maar ik kan het me wel voorstellen als je jong bent. Want als je de overheid één vinger geeft, pakken ze misschien de hele hand." Hij staat wel DNA af. "Ik woonde er toen en ging vaak wandelen waar hij gevonden is. Dat raakt je wel."

Begrip
Zoon Jos heeft begrip voor de mannen die wél meedoen. "Ik heb zelf ook kinderen. Ik kan mij niks
ergers voorstellen. Maar ik probeer de zaak los te zien van de emotie."

Lees ook: Moeder Nicky: 'Nog niet aan rouwverwerking toegekomen'

Verdachte
Politie en justitie gaan er bij dit DNA-onderzoek vanuit dat de verdachte zelf niet meedoet. Daarom zoeken ze naar familie. Dat weten ze ook bij de familie Widdershoven. Vader Hub: "Mijn broer heeft al meegedaan. Als ik het gedaan zou hebben dan komen ze toch bij mij uit of bij mijn zoon." Jos Widdershoven werkt dan misschien wel mee: "Dat verandert de zaak dan. Dan kan ik daarmee mijn onschuld bewijzen en dan help ik ook nog eens verder in het onderzoek om de dader te vinden. Maar dat vind ik wat anders dan dat je bij voorbaat al je DNA moet afstaan"

Het hele DNA-verwantschapsonderzoek onder 21.500 mannen duurt nog ruim tweeëneenhalve week. Het is nog niet duidelijk hoeveel mannen geen gehoor geven aan de vrijwillige oproep.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen